Mivel semmiféle előremutató lépés nem mutatkozik Moszkva részéről az Ukrajnával fennálló konfliktus rendezése érdekében, a közeljövőben újabb szankciók léphetnek életbe Oroszországgal szemben - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt adott nyilatkozatában Mogherini aláhúzta, hogy az Európai Uniónak nem szándéka újabb megszorító intézkedések bevezetése, de egyre mélyül Oroszország és Ukrajna konfliktusa, amelyet elsősorban a Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálása és a tavaly novemberben az Azovi-tengeren, a Kercsi-szoros közelében történt incidens okozott.   

A szankciók és bármifajta korlátozó intézkedések nem azért vannak, hogy örökké érvényben maradjanak, céljuk nyomásgyakorlás egy adott helyzet leküzdésére - mondta a főképviselő.   

Hangoztatta, hogy mivel továbbra sem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában, az unió fenntartja a Krím annektálása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát, és elképzelhető, hogy újabbakat vezet be hamarosan.    

Az Európai Unió előremutató lépéseket vár Oroszországtól, és bármikor kész arra is, hogy szankcióit felülvizsgálja - tette hozzá.   

A főképviselő - korábbi nyilatkozataival egybehangzóan - aláhúzta: 2014-ben az Oroszországi Föderáció jogellenesen csatolta el a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, és az unió továbbra is töretlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.   

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői tanácsülésükön egyéb aktuális témák megvitatása mellett átfogó megbeszéléseket folytatnak Ukrajnáról, ezen belül is a közelgő elnökválasztásról, a folyamatban lévő reformfolyamatokról és a megváltozott biztonsági helyzetről, valamint áttekintik a február végén, Egyiptomban tervezett EU-Arab Liga csúcstalálkozó előkészítésének állását.

Forrás: MTI