A szénfelhasználás 2038-ra tervezett teljes németországi kivezetése az áramtermelésből nem jelent garanciát a szén-dioxid-kibocsátás bruttó csökkentésére Európában - állapítja meg a potsdami klímakutató intézet tanulmánya.

A PIK (Potsdam-Instituts für Klimafolgenforschung) kedden publikált tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a teljes kiszállás a szénfelhasználásból az emissziós jogosítványok bonyolult európai kereskedelmi rendszere révén akár még a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez is vezethet.    

A kutatók szerint ez azért történhet meg, mert a németországi széntüzelésű erőművek leállításával csökken az áramtermelési kínálat az energiapiacon, ami az áram árának a növekedéséhez vezet. Ez viszont javítja a máshol még üzemelő széntüzelésű erőművek gazdaságosságát.    

Másrészt a német széntüzelésű erőművek leállításával csökken a kereslet az emissziós jogosítványok iránt az európai kereskedelmi rendszerben, ami a jogosítványok árcsökkenéséhez vezet. Az olcsóbb kibocsátási engedélyek felvásárlásával viszont más külföldi erőművek növelni tudják majd szén-dioxid-kibocsátásukat.    

A német kutatók szerint ezért egy meghatározott minimális árat kellene bevezetni a szén-dioxid-kibocsátásra. Ellenkező esetben az emissziós jogosítványok kereskedelme révén csak a kibocsátás forrását helyeznék át más európai országokba - figyelmeztet az intézet tanulmánya. Ezt javaslatuk szerint azzal lehetne kiküszöbölni, ha emissziós jogosítványokat vonnának ki az európai kereskedelmi rendszerből minden esetben, amikor a jogosítványok ára a megszabott minimális ár alá menne le a piacon.

Forrás: MTI / pik-potsdam.de