Az Ikea kivonja lakberendezési termékeinek globális kínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket 2021. októberéig, a lakberendezési áruházlánc ezzel a tölthető elemek használatára szeretné ösztönözni vásárlóit.

Az Ikea szerdai közleménye szerint a tölthető elemek rendszeres használata hosszú távon pénzmegtakarítást jelent a vásárlóknak, miközben kevesebb hulladékot termelnek.  

Azoknak a vásárlóknak, akik rendszeresen használnak elemes eszközöket, előnyös az alkáli elemről tölthetőre váltani - hívta fel a figyelmet a vállalat.  

A 2019-es pénzügyi évben az Ikea csaknem 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. Számításaik szerint, ha az áruházlánc minden vásárlója nagy fogyasztású eszközeihez alkáli elem helyett tölthetőt vásárolna, és azt csak 50-szer töltené újra, már az 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte.  

A közlemény szerint az Ikea kötelezettségvállalása globális szintű, és a teljes Alkalisk alkáli elem sorozatra vonatkozik, de a Plattboj lítium gombelem még megmarad a kínálatban.

Forrás: MTI