A Nemzetközi Űrállomás működését 2028-ig meghosszabbították - jelentette ki Jurij Gidzenko, az Energia orosz űripari vállalat űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője csütörtökön, a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Gidzenko szerint az erről szóló döntést "a legfelső szinten" hozták meg. Elmondta, hogy a űrállomáson keletkezett repedések nem befolyásolják az üzemeltetés időtartamát.   

A volt űrhajós elmondta, hogy Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov kozmonauta ezen a héten az űrállomás Zvezda moduljának köztes kamrájában talált repedés szigetelésén dolgozik. A tavaly októberben felfedezett, mintegy 4 centiméter hosszú rés szélei mentén több furatot készítenek, majd a felületet alkoholos törlőkendővel megtisztítják. Ezt követően a repedést három réteg speciális tömítőanyaggal fedik le.   

A Roszkoszmosz űripari vállalat múlt héten arról tájékoztatta a TASZSZ-t, hogy az űrhajósok ideiglenesen már leszigetelték a légszivárgás több lehetséges pontját. A Zvezda második repedésének hermetizálását Gidzenko szerint május 8-9. körül fogják elkezdeni. A munkálatokról folyamatosan egyeztetnek a NASA amerikai űrkutatási hivatallal.

Forrás: MTI