Nem kevesebb, mint 352 termék került a kivételek listájára, vagyis ezekre már nem vonatkozik a büntetővám.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború eredményeként számos termékre vetettek ki büntetővámokat a felek, amelyek miatt érezhetően drágult szinte minden elektronikai eszköz. A csata nemrégiben új fejezethez érkezett, ugyanis az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala úgy határozott, 352 terméket visszaállított a kivételek listájára, így ezek után nem kell majd megfizetni az eddig alkalmazott büntetővámokat.

A frissített listán szerepelnek a nyomtatott áramköri lapok, ami igazából egy elég nagy kategória, hiszen szinte minden mai modern elektronikai eszközben van egy vagy több ilyen lap, ezeken találhatóak a különböző vezérlők és egyéb komponensek, vagyis nélkülözhetetlenek a mai világban. Korábban a nyomtatott áramköri lapokra – kategóriától függően – 7,5 és 25% közötti büntetővámot számoltak. A döntés 2021. januárja óta van érvényben, ugyanis ekkor járt le a termékekre megadott előzetes időszak, amelynek során kivételként kezelték őket.

Az új döntés hatására szinte mindennek csökkenhetne az ára, ami nyomtatott áramköri lapot használ, és aminek a NYÁK lapját eddig érintette a büntetővám: memóriamodulok, alaplapok, videokártyák, egyebek. Erre persze csak akkor kerülhet sor, ha a költségcsökkenést a termékek áraiban is érvényesítik a gyártók.

A helyzet azért nehéz, mert a COVID, a dráguló nyersanyagok, a dráguló szállítás, illetve az energiahordozók árának emelkedése miatt szinte minden termék gyártása drágább lett. Nincs kizárva, hogy ez az árcsökkentés nem a termékek árának mérséklését hozza, hanem a további áremelések elkerülése érdekében nem érvényesül a végfelhasználói árakban. A videokártyák szegmensében az utóbbi időszakban csökkent a kereslet, így az árak is mérséklődnek, amelynek hatására egyre közelednek az összegek az MSRP felé.

Hogy végül milyen hatással lesz a büntetővámok feloldása a végfelhasználói árak alakulására? A közeljövőben egészen biztosan kiderül, ahogy elkezdenek szivárogni az ezzel kapcsolatos tervekről szóló iparági információk, vagy éppen a gyártói hivatalos bejelentések.

Forrás: ipon.hu