Megkezdődött a Bőköz fesztivál. Nagy István agrárminiszter a Dél-Baranyában található Ormánság négy községében, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben megrendezett négynapos összművészeti esemény pénteki megnyitóján azt mondta: az ormánságiaknak olyan értékeik vannak, amelyekre nagyon büszkék lehetnek.

Nagy István úgy vélte, a Bőköz fesztivál azért más, különb, érdekesebb, izgalmasabb minden más magyarországi fesztiválnál, mert bepillantást enged az itt élők mindennapjaiba.   

A miniszter utalt rá, hogy a magyar kormány felismerte a vidékfejlesztés fontosságát, célul tűzte ki, hogy felkarolja a vidéki megmaradás, az értékek megőrzésének ügyét.   

Szavai szerint a Bőköz fesztiválon ez kézzel fogható, hiszen az építészeti, a környezeti, a gazdasági értékek mellett a "humán potenciálra" is felhívja a figyelmet.   

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál vállalása, hogy bemutassa a messziről jövő vendégeknek az Ormánság régmúltban gyökerező különleges kulturális értékeit, örökségét, néprajzi kincseit, gasztronómiáját, a házaknál fellelhető tárgyakat, messziről érkező vendégek, fellépők pedig elhozzák ide a "budapesti magaskultúrát".   

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a települések kulturális eredményéhez kulturális, építészeti fejlesztések is párosultak. Ennek példája a szaporcai templom orgonájának felújítása. "Ormánság, a Bőköz olyan helye a világnak, ahova érdemes eljönni, ahol érdemes kultúrát fogyasztani, megismerkedni a vidéki valósággal" - mondta.   

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy a fesztivál hozzájárul az itt élők identitásának erősítéséhez a népi iparművészet, a tánc, a hagyományok, a kultúra minden szegmensében.   

A nemzeti összetartozás jegyében zajló Bőköz fesztiválon 37 helyszínen mintegy száz ingyenes zenei, irodalmi, színházi, képző- és népművészeti programmal várják a látogatókat.   

Pataki András fesztiváligazgató azt közölte, tervezik a fesztivál meghosszabbítását. Elképzeléseik szerint a következő egy évben háromhetente egy-egy befogadó színházi előadást tartanak a négy település valamelyikében.

Forrás: MTI