Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadott állásfoglalásában a testület képviselői ellenezték a mesterséges intelligencia (AI) tömeges megfigyelésre való felhasználását.

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott jelentésben a képviselők hangsúlyozták: emberi felügyeletre és erős jogi hatáskörökre van szükség az AI használata által okozott diszkrimináció megelőzése érdekében, különösen bűnüldözéssel vagy határátlépésekkel összefüggésben.   

Az állásfoglalás szerint, a mesterséges intelligencia alapú azonosítási rendszerek már most is nagyobb arányban azonosítják tévesen a kisebbségi etnikai csoportokat, az LMBTI személyeket, az időseket és a nőket. Az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosítása érdekében az algoritmusoknak átláthatónak, nyomon követhetőnek és kellően dokumentáltnak kellene lenniük e technológiák használata során - hívták fel a figyelmet a képviselők. Ahol lehetséges, a hatóságoknak nyílt forráskódú szoftvereket kell használniuk - teszik hozzá.   

A testület tagjai továbbá a magánélet és az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében azt kérik, hogy a közterületeken tiltsák be az automatikus személyfelismerést, továbbá megjegyzik, hogy a polgárokat csak akkor kellene megfigyelni, ha bűncselekmény gyanúja merül fel.   

A képviselők ugyancsak betiltanák az úgynevezett társadalmi kreditrendszereket is, amelyek viselkedés vagy személyiség alapján értékeli a polgárok megbízhatóságát.   

Az EP emellett aggodalmát fejezte ki, a biometrikus adatok emberek távoli azonosítására történő felhasználása miatt.   

A képviselők szerint például meg kell szüntetni a tagállamokban az automatikus felismerést alkalmazó olyan határellenőrzési kapuknak a használatát, mint az iBorderCtrl hazugságvizsgáló robotrendszer.

Forrás: MTI