A robotikus sebészek 0,3 milliméter átmérőjű erek összeöltésére is képesek.

Az ennyire apró, 1 milliméteresnél kisebb átmérőjű erek összeillesztése az emberi sebészek számára nem lehetetlen ugyan, de óriási rutint, ügyességet és sok-sok türelmet igényel. A MUSA nevű rendszert viszont pontosan erre dolgozták ki, és nemrégiben 20 emlőrákos betegen tesztelték, nagyon ígéretes eredményekkel.

A klinikai vizsgálatban résztvevő betegeknél a műtéti kezelés szövődményeként nyiroködéma alakult ki. Ez szinte minden mellrákműtét nyomán jelentkezik, ugyanis a beavatkozás során nyirokcsomókat távolítanak el az orvosok, aminek hatására romlik a környező területek, elsősorban a karok nyirokelvezetésének hatékonysága. Ezért a nyirok felgyűlik a végtagokban, amelyek megduzzadnak, jelentősen rontva a beteg életminőségét.

A problémát jelenleg nyirokkeringést és a nyirokcsomók vérellátását helyreállító mikrosebészeti technikákkal kezelik, amelyek során a sebészek aprólékos munkával igyekeznek összetoldozni egy megfelelően működő rendszert. Mivel azonban rendkívül apró erekről van szó, a helyreállítást nem sokan képesek megvalósítani, és a betegek jelentősen részénél a műtéti kockázat és a kudarc magas esélye miatt meg sem kísérlik elvégezni azt.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Maastrichti Orvostudományi Egyetemen és az Eindhoveni Műszaki Egyetemen fejlesztett MUSA, amely rendkívüli stabilitásának hála gyakorlatilag teljesen  képes kiszűrni az emberi kezek remegéséből adódó vibrációkat, és még arra is alkalmas, hogy az irányító sebész által végrehajtott mozgásokat lekicsinyítve, egy kisebb térben hajtsa végre azokat.

A robot működésének eredményességét a műtétek után egy, illetve három hónappal bírálták el. Az elemzés során vizsgálták a helyreállított összeköttetések minőségét és azt is, hogy mennyi ideig tartott a műtét. A MUSA mindkét szempontból versenyképesnek bizonyult a hagyományos helyreállító műtétekkel. A nyirokereket és a vérereket ugyanolyan pontosan sikerült általa összeilleszteni, mint a manuális mikrosebészet során, bár a műtéti idő némileg hosszabb volt.

A robot által asszisztált műtétek nagyjából 115 percig tartottak, míg a manuális mikrosebészeti beavatkozások 81 percesek voltak. Ez azonban a fejlesztők szerint nem jelentős eltérés, és lassabb munka részben bizonyosan abból adódott, hogy az orvosoknak még nem volt gyakorlatuk a robot kezelésében.

A MUSA nagy előnye lehet viszont a manuális technikákkal szemben, hogy a siker kisebb mértékben múlik a sebész kézügyességén, így a jövőben a robot segítségével a jelenleginél több orvos lehet képes eredményesen elvégezni a helyreállítást, és több beteg eshet át a műtéten. A következő időszakban a rendszert újabb betegeken és intézményekben fogják tesztelni.

Forrás: ipon.hu / gizmodo.com / nature.com