A Foxpost országosan 560 csomagautomatát üzemeltet, ezek számát az év végére 850-re akarja növelni - mondta a 100 százalékban magyar tulajdonú cég vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyarországon jelenleg 1500-1600 csomagautomata működik, az év végére a számuk várhatóan megközelíti a 2300-at - hangzott el a sajtótájékoztatón a GKID e-kereskedelmi kutatócég (korábbi nevén GKI Digital) adataira hivatkozva.  

Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója elmondta, a társaság csomagautomatáin tavaly 3,2 millió darab csomag haladt keresztül, idén a cél, hogy ezt megduplázzák.  

Közölte, a TOP 10 Magyarországon működő e-kereskedelmi cégből hétnél csomagátvételi lehetőségként választhatók a Foxpost csomagautomaták. Ezen felül a regisztrált ügyfélkörüket 15 ezer vállalkozás és több mint 510 ezer magánszemély alkotja. A Foxpost csomagautomatáit mérettől függően havonta 3000-6000 ember látogatja meg.  

Magyarországon a csomagátvétel döntő részét a házhoz szállítás teszi ki, a csomagautomaták a piac mintegy 20 százalékát fedik le - mondta Bengyel Ádám, aki egyúttal jelezte, várakozásai szerint utóbbi aránya 4 év múlva 50 százalékra nőhet. A változás hátterében egyebek mellett a munkaerőhiány és az üzemanyagárak emelkedése áll, ami előbb vagy utóbb, de be fog gyűrűzni a házhoz szállítási árakba - jelezte.  

Arra is kitért, hogy terveik között szerepel a külföldi terjeszkedés, ezért nemsokára elindítanak egy olyan megoldást, amellyel a cseh, a lengyel és a román piacra is lehet majd csomagot küldeni a Foxposttal.  

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Foxpost Zrt. nettó árbevétele 2021-ben 2,39 milliárd forint volt, a 2020-ban elért 1,71 milliárd forint után. A cég tavaly 509 millió forint veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban 1,4 millió forint volt a nyeresége.

Forrás: MTI