Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet - állítja jelentésében Glenn Fine, a Pentagon (védelmi minisztérium) főigazgatója.

A The Washington Post című lap részleteket jelentetett meg a Pentagon elemzéséből, amelyből kiderül: noha a "kalifátusa" összeomlott, a terrorszervezet Irakban megszilárdította erőit, Szíriában pedig újjáéledt.    

Az dokumentum szerint az amerikai csapatcsökkentés Szíriában egyben csökkentette a terrorszervezet ellen harcoló erőknek nyújtott támogatást is. Mint Glenn Fine fogalmaz: "éppen olyan időszakban, amikor több kiképzésre és felszerelésre lenne szükségük, hogy válaszolni tudjanak az ISIS újjáéledésére".    

A 116 oldalas jelentés a minisztérium negyedéves összefoglalója a terrorszervezet elleni harc fejleményeinek. 2014 óta a Pentagon - a külügyi tárcával és a USAID kormányzati fejlesztési szervezettel együttműködve - három havonta elkészíti beszámolóját.    

A kedden kiadott, de - mint a The Washington Post fogalmazott - a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlások miatt csak kevés figyelmet kapott dokumentummal csütörtökön foglalkoztak az amerikai sajtóban.    

A jelentésből a The Washington Post kiemeli: a helyszínen lévő amerikai katonai vezetők amiatt aggódnak, hogy az amerikai csapatcsökkentés miatt az Egyesült Államok szíriai szövetségesei, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) más, "alternatív" szövetségesek után nézhetnek, s az SDF-nek amúgy is korlátozott a képessége az ISIS-től visszafoglalt területek megőrzésére.    

Különösen veszélyesnek tartja a helyzetet a jelentés az északkelet-szíriai Al-Hol menekülttáborban kialakult helyzetet. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága ugyanis azt jelentette, hogy a táborban a terrorszervezethez tartozók családtagjainak ezrei élnek, és az Iszlám Állam most őket próbálja rábírni a csatlakozásra a terroristákhoz. A Központi Parancsnokság adatai szerint Al-Holban mintegy 45 ezer olyan ember él, aki családtagja, távolabbi hozzátartozója, vagy "csak" támogatója a terrorszervezetnek.    

A Pentagon adatai szerint 10 ezerre tehető az SDF által elfogott terroristák száma, közülük mintegy 2000 a külföldi állampolgárok száma. A terroristákat a Szíria északkeleti vidékein sebtében kialakított börtönökben őrzik, ám az SDF-nek sem a felszereltsége, sem a felkészültsége nincs meg ahhoz, hogy hosszú időn keresztül őrizni tudja ezeket a terroristákat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a külföldi terroristákat országaik nem akarják visszafogadni.    

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán este a CNN hírtelevízióban azt mondta: még nem olvasta a jelentést, de a kormányzat tökéletesen tisztában van azzal, hogy eddig mit ért el és mit nem sikerült megvalósítania.

 

Damaszkusz: Washington ürügyként használja a terrorfenyegetést a szíriai jelenlétre

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetettség pusztán ürügy Washington számára, hogy továbbra is csapatokat állomásoztasson Szíriában - írta a SANA szíriai állami hírügynökség az amerikai védelmi minisztérium friss jelentését kommentálva, amely az Iszlám Állam szíriai éledezésére hívja fel a figyelmet.

"Az amerikai csapatok sosem bocsátkoztak közvetlen harcba az Iszlám Állam ellen, ellenkezőleg, az Egyesült Államok többször akadályozta a terroristák ellen harcoló szíriai kormányerőket is azáltal, hogy a Washington vezette nemzetközi koalíció a hadsereg bázisait támadta" - szögezte le cikkében Rua al-Dzsazáiri politikai elemző.   

Damaszkusz korábban már kijelentette: nem tekinti törvényesnek az ország északi és északnyugati térségében állomásozó amerikai csapatok jelenlétét, és azzal is megvádolta Washingtont, hogy kapcsolatokat tart fenn a Szíriában aktív terrorista csoportokkal.   

Több amerikai sajtóorgánum, köztük a The Washington Post című lap és a CNN hírtelevízió a héten tette közzé az amerikai védelmi minisztérium főigazgatója, Glenn Fine jelentését, amelyből az derül ki, hogy az Iszlám Állam éledezik Szíriában, és Irakban is javította harci képességeit.   

A jelentésből a The Washington Post kiemelte: a helyszínen lévő amerikai katonai vezetők amiatt aggódnak, hogy a csapatcsökkentés miatt az Egyesült Államok szíriai szövetségesei, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) más, "alternatív" szövetségesek után nézhetnek, s az SDF-nek amúgy is korlátozott a képessége az Iszlám Államtól visszafoglalt területek megőrzésére.    

A szíriai válság 2011-ben békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, amelyeket Damaszkusz megpróbált erőszakkal elfojtani, de a konfliktus sokszereplős, külföldi beavatkozással zajló polgárháborúvá fajult.    

A Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció - amelyben mások mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Jordánia, Kanada és Ausztrália is részt vesz - 2014 óta harcol az Iszlám Állam fegyvereseivel. 2017 óta a koalíció - amelynek számos tagja örömmel venné a szíriai vezetés távozását - többször mért légicsapásokat a szíriai kormányerők és szövetségeseik állásaira is.

Forrás: MTI