Végrehajtotta szűzrepülését a Tu-160M típusú hadászati rakétahordozó szuperszonikus repülőgép - közölte vasárnap a Tupoljev gyár sajtószolgálata.

A Tupoljev konstruktőriroda szerint Kazany térségében 1500 méteres magasságban elvégzett, 34 percig tartó próbarepülés problémamentes volt. A gép tesztelése november végén kezdődött el.    

A Tu-160-as (a NATO-kód szerinti nevén Blackjack) a TASZSZ háttéranyaga szerint a legnagyobb változtatható szárnyállású repülőgép és a világ legnehezebb harci repülője, amely nukleáris robbanótöltettel felszerelt manőverező robotrepülőgépek szállítására alkalmas. Eredeti változatát a Szovjetunióban hozták létre, válaszként az amerikai Rockwell B-1 Lancer interkontinentális bombázóra.   

Noha eredetileg 100 ilyen, Oroszországban "Fehér Hattyú" néven emlegetett repülőgép megépítését tervezték, 1981 és 1996 között csak 42 készült el belőle. Az orosz légierő 2018-ban 16 régi típusú modellel rendelkezett.   

A számos tekintetben korszerűsített, hivatalos nyilatkozatok szerint 60 százalékkal megnövelt hatékonyságú stratégiai rakétahordozó gyártásáról 2015-ben született döntés. Az első új gépet 2017. november 16-án adta át az összeszerelő üzem. 2018 januárjában az Tu-160M rövid bemutató repülést hajtott végre a Kazanyba látogató Vlagyimir Putyin elnök tiszteletére.   

Szergej Sojgu védelmi miniszter tavaly januárban azt ígérte, hogy az első ilyen repülőgépeket 2021-ben fogják hadrendbe állítani. Az orosz légierő legkevesebb tíz Tu-160M beszerzését tervezi.

Forrás: MTI