Ha a térség kisfeszültségű elosztóhálózatában berendezéshiba lép fel, a peremszámítógépek azonnal elindítják az öngyógyító funkciót.

A kínai állami tulajdonú áramhálózati vállalat kedden elindította az ország legerősebb mesterséges intelligenciáját az áramelosztás támogatására - írja a Science and Technology Daily. Egy nagyobb áramszünetet követően általában hat-tíz órát vesz igénybe a probléma elhárítása és az áramellátás helyreállítása, de a mesterséges intelligencia ezt három másodpercre csökkenti.

Egy hónapos tesztüzemmel győződtek meg a rendszer hatékonyságáról Qitailuban, egy több mint 200 családot számláló lakóközösségben, illetve a Hszincsiang régióban található Urumcsiban. Qitailu közösségi áramhálózatában több érzékelő van, mint bárhol máshol az országban, és minden érzékelőt a saját "agya" vezérel, amely emberi beavatkozás nélkül képes dönteni az áramellátás útvonalairól.

Ha a térség kisfeszültségű elosztóhálózatában berendezéshiba lép fel, a peremszámítógépek "azonnal elindítják az öngyógyító funkciót, beleértve az automatikus hibahelymeghatározást, a hibaelkülönítést és az áramellátás helyreállítását" - áll a jelentésben. "Most már a kiesés szinte semmiség. Az áram azonnal jön, amint leáll, és semmilyen módon nem befolyásolja az életet és a munkát" - idézett az állami lap egy meg nem nevezett lakost.

A helyi hatóságok szerint a mesterséges intelligencia által vezérelt áramhálózati technológia alkalmazása Qitailuból hamarosan más településekre is kiterjedne. Kína a világ villamosenergiájának egyharmadát termeli, többet, mint az Egyesült Államok, India, Oroszország és Japán együttvéve.

A kínai villamosenergia-hálózat már évek óta alkalmazza a mesterséges intelligenciát a napi működésében, különösen a szélerőművek és naperőművek tömeges építése után, amelyeknek instabil volt az energiatermelése. Ezek az alkalmazások azonban többnyire a gerinchálózatokra vagy az ipari felhasználók kieséseinek megelőzésére korlátozódtak - mondta egy vezető mérnök, aki a State Grid Corporation of China pekingi központjában dolgozik.

"Egy lakóközösségben a hálózat nagyszámú végfelhasználóhoz csatlakozik. A környezet meglehetősen összetett. Sokféle probléma előfordulhat. A legtöbb problémát kézzel kell lokalizálni és azonosítani" - mondta a mérnök, aki kérte, hogy ne nevezzék meg, mert nem volt felhatalmazva arra, hogy a médiának nyilatkozzon.

Kínában ritkán fordulnak elő áramkimaradások, különösen a városokban. "És a kínai villamosenergia-hálózati dolgozók valószínűleg a leghatékonyabbak a világon. De ha mégis megtörténik, akkor is órákba telik a probléma kijavítása" - mondta. A mérnök szerint a mesterséges intelligencia másképp működik, mint az elektromos hálózatban meglévő automatizált rendszerek.

A hagyományos áramhálózat-kezelő számítógépek nagyszámú hibakódot generálnak, amikor áramszünet történik. Az emberi operátornak az információk alapján értékelést kell végeznie, és ki kell dolgoznia egy megoldást, például egy átirányítási tervet a tapasztalatai alapján.

A mesterséges intelligencia természetes nyelvi feldolgozást használ, hogy "megértse" az egyes hibakódok mögötti szöveges magyarázatot - mondta a mérnök. Ezután nagyszámú korábbi áramkimaradási esetből tanul, hogy kitalálja a rejtett mintákat, amelyek segítenek megtalálni és megoldani a problémát. A mérnök szerint azonban a pontosság javításához a mesterséges intelligenciának hatalmas mennyiségű adatra van szüksége, amelyet a legkülönbözőbb érzékelők gyűjtenek. "A múltban ezek az érzékelők és a kapcsolódó adatátviteli technológiák csak a nagyfeszültségű távvezetékekhez álltak rendelkezésre. Most már utat törnek maguknak a városrészekbe" - mondta a South China Morning Post szerint.

Forrás: computerworld.hu / scmp.com