Szlovákia nem fogja megsérteni a szerződést a Gazprommal, így nem valósít meg reverz gázszállítást Ukrajnába. Ez a pozsonyi bejelentés, amihez tudni kell, hogy a két ország közötti csővezetékszakasz a szerződés szerint a Gazpromé, így a döntés az orosz holdingé.

Ebben az értelemben az egyedüli lehetőség a gázrevezre az új vezeték építése. De a tárgyalásoknak eddig nem volt eredménye.

Szlovákiának nem lenne előnyös, ha megsértené a megállapodást a Gazprommal. Annál inkább, mert teljes mértékben függ az orosz gáztól. Másodsorban azért sem, mert a Gazprom előre kifizette a díjat szlovákiai gázszállító rendszer kapacitásainak igénybevételéért, bár csak részlegesen használja a csőrendszert. Pozsony így nagy összeget veszíthet a tranziton. Vlagyimir Rozsankovszkij elemző véleménye:

A közgazdászok számára a reverz kezdettől fogva nem tűnt reális projektnek. Amikor a csővezetékben visszafelé megy a gáz, akkor világos, hogy más irányban nem lehet szállítás. Ezért a reverz különösen olyan országok számára, mint Szlovákia, igen kockázatos vállalkozás.

Szlovákia javasolta, hogy épüljön fel egy másik vezetékrész, 400 méter hosszúságban, amelyet csatlakoztatni lehetne az ukrajnai gázszállítási rendszerhez. A projekt értéke 20 millió dollár, de Kijevnek erre nincs pénze. A befektetőknek pedig garanciákra van szükségük ahhoz, hogy a gázt valóban megvásárolják. Az az igazság, hogy nincs kivel tárgyalni, és ezt Pozsonyban jól tudják. A már majdnem kész szerződést a cső építéséről az ukrajnai hatóságok kezdeményezésére nem írták alá. Kijevnek nem tetszik a „vidd vagy fizess” (take-or-pay) rendszer, amely kvázi fix árat állapít meg, állandó mennyiség megvételének vállalása mellett. Azaz, ha kevesebbet vásárol az adott ország, akkor is fizet az egész mennyiségért. Ukrajna ebben a rendszerben működött együtt a Gazprommal. De Kijev nem teljesíti a szerződéses feltételeket és nem akar fizetni. Vlagyimir Fejgin szakértő feltételezi, hogy a jelenlegi helyzetben nem lehetséges a gázvezeték építése.

Műszakilag a reverz összefügg pótlólagos kapacitások építésével. 20 millió dollár nem nagy pénz az ilyen komoly kérdés esetében. De ha Ukrajna nem garantálja, hogy a befektetések megtérülnek, akkor az egész párbeszéd nem komoly.

Korábban a RWE német cég bejelentette, hogy Lengyelországon át fog szállítani gázt Ukrajnának. De ez legfeljebb évi 5 milliárd köbméter lehet, miközben Ukrajnának legalább 25 milliárd köbméterre van szüksége. Kijevnek tehát a Gazprommal kell megállapodni, de előzőleg még meg kell fizetnie a 2 milliárd 200 millió dolláros tartozását.

Forrás: ruvr.ru