Az Európai Unió szigorú feltételek mellett jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos szerdán.

Az uniós biztos elmondta, az unió jóváhagyásának feltétele, hogy a Bayer fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, növényvédő szerek és a digitális mezőgazdaság termékeinek piacain.    

A bizottság az után hagyta jóvá az ügyletet, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt több mint 6 milliárd euró értékű üzletérész értékesítésre, és így teljes mértékben elhárultak a verseny sérülésével kapcsolatos aggodalmak - közölte Verstager.   

Hozzátette: fontos a verseny annak biztosítása érdekében, hogy a mezőgazdasági szereplők különböző vetőmagfajtákat és növényvédő szerekhez jussanak elérhető áron, és továbbra is olyan új termékek jelenjenek meg a piacon, amelyek megfelelnek a szigorú európai előírásoknak.   

A Bayer 2016 szeptemberében tett 66 milliárd dolláros ajánlatot a Monsanto felvásárlására. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet.   

Brüsszel a tavalyi év közepe óta vizsgálta versenyjogi szempontból a főként Roundup nevű gyomirtószeréről és genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert Monsanto felvásárlását. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna.   

A Monsanto, a glifozát hatóanyagot tartalmazó növényvédő szer, a Roundup termék tulajdonosa és gyártója, amelyek háztartási használatát az Európai Parlament azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel tiltaná be.

Forrás: MTI