A tankötelezettség felső határát 16 évre vitték le. Ha a gyerek nem jár iskolába, ugrik a családi pótlék.

A kormány 18 évről 16 évre vitte le a tankötelezettség felső határát. Ha az összes 16 éven felüli abbahagyja a tanulást, akkor mintegy 40 milliárd forintot spórolhat az állam csak azzal, hogy nem fizet családi pótlékot az érintett gyermekek után.

Amint azt a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságtól megtudtuk, a 16-18 év közötti, családi pótlékra jogosító gyermekek száma a Magyar Államkincstár adatai szerint mintegy 217 ezer fő. 2010-ben a 14-18 év közötti, családi pótlékra jogosító gyermekek száma mintegy 445 ezer fő volt.

Kevesebb pénz

Családi pótlékra a költségvetés 2012-ben 355 milliárd forintot fordít, ebből a 217 ezer gyermekre eső összeg közel 40 milliárd forint.

Az államtitkárság egyben hangsúlyozta: a családi pótlék nem a tankötelezettségig, hanem addig jár, amíg a gyermek iskolába jár. A családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék a tanköteles kor után is jár, amennyiben a gyermek - illetve fiatal felnőtt - közoktatási intézményben folytat tanulmányokat.

Ilyenkor a családi pótlék legfeljebb annak a tanévnek a végéig jár, amelyben a gyermek betölti a 20. életévét, sajátos nevelési igényű, de fogyatékossági támogatásra nem jogosult gyermek esetében pedig a 23. életévét.

A családi pótlék tehát jelenleg sem kötődik szorosan a tankötelezettség életkori határához.

- A családtámogatási törvény ezen szabályainak megváltoztatása jelenleg nincs napirenden - szögezte le az államtitkárság.

Könnyen elveszthető a pótlék

Szigorítást viszont eszközöltek, 2012-től a 16. életévét betöltött és legalább 50 órát igazolatlanul hiányzó tanuló esetén az iskoláztatási támogatás folyósítását nem felfüggesztik, mint eddig, hanem ténylegesen szüneteltetik mindaddig, amíg a gyermek nem jár ismét rendszeresen iskolába.

Ez azt jelenti, hogy a támogatást nem kell családtámogatási folyószámlán gyűjteni, és az ismételt iskolába járás esetén nem kell azt visszamenőleg kifizetni a család számára.

A másik lényeges változás, hogy az új szabályok már nemcsak a tanköteles korú, hanem a tanköteles kor felett tanulmányokat folytató fiatalokra is vonatkoznak.

Nem csak nálunk 16 év

A tankötelezettség határa egyébként az Európai Unió különböző országaiban eltérő, Ausztriában például 15 év, míg Svédországban és Finnországban 16 év a tankötelezettség felső korhatára.

Forrás: femina.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 433 megtekintés

Videó: 48 938 770 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029580

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh