Húszéves hiányt pótol a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) nemrégiben hatályba lépett etikai kódexe, amely tartalmazza többek között a tisztességes eljárás, a megértő, semleges, udvarias magatartás, a megvesztegethetetlenség és a politikai megnyilvánulásoktól való tartózkodás követelményét - közölte az MBVK szerdán az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: az önálló bírósági végrehajtó része a magyar igazságszolgáltatási rendszernek, munkája során közhatalmat gyakorol, megilleti a hivatalos személy védelme, ezért magatartására, viselkedésére az általánosan elfogadottnál szigorúbb etikai előírások vonatkoznak.

Az MBVK hivatala az elnökség véleményének figyelembevételével hozta létre az etikai szabályzatot, amely egy hónapja lépett hatályba. Célja, hogy a közbizalom erősítése érdekében meghatározza a végrehajtók, helyetteseik és jelöltjeik által követendő erkölcsi normákat, megfogalmazza a végrehajtói hivatás etikai követelményeit, támogatást nyújtson az etikai kockázatot rejtő magatartások megismerésében és megítélésében, továbbá biztosítsa a hiteles és átlátható működést.

Az etikai szabályok ismerete és betartása megelőzheti az esetleges nézeteltéréseket az ügyfelekkel, a bíróságokkal, a hatóságokkal és az egymás közötti érintkezésben. A magyar végrehajtói karnak eddig írott és elfogadott normarendszere nem létezett - áll az MBVK közleményében.

Az MBVK honlapján olvasható etika szabályzat tartalmazza a tisztességes eljárás követelményét, ennek keretében például azt, hogy a végrehajtó köteles a felek számára szükséges tájékoztatást érthető módon megadni, továbbá törekedni a megértő, részrehajlásmentes, udvarias magatartásra.

Az etikai kódex szerint a végrehajtó "legyen megvesztegethetetlen", eljárása során a felektől a jogszabályokban rögzítetteken felül anyagi juttatást nem kérhet és nem fogadhat el. A magánéletben is folytasson jogkövető magatartást, viselkedése, megjelenése legyen az alkalomhoz illő, szélsőségektől mentes. A felekkel a szükséges határozottság mellett tanúsítson türelmes, udvarias magatartást és tartózkodjon a sértő minősítésektől, fölényeskedéstől.

Az etikai kódex szerint a végrehajtó kerül minden olyan megbízatást, tisztséget, amely kiszolgáltatott, befolyásolható helyeztet eredményezhet, továbbá hivatali munkája során tartózkodik a politikai megnyilvánulásoktól.

Forrás: MTI