Aki úgy gondolta, hogy a SOPA, PIPA, ACTA és legújabban a CISPA törvényjavaslatok után nem jöhet már rossz hír a modern kommunikáció szabadsága elleni harcban, tévedett. Nagytestvér újabban már a játékkonzolokon tárolt adatokra is kíváncsi.

Az RT a következőkről számolt be:

Lehetséges, hogy az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium (DHS) elveszi a kedvünket a játéktól? Az Egyesült Államok legfőbb terror-elhárítási intézménye 177.235 dolláros megbízást adott egy kaliforniai cégnek, az ismert játékkonzolok feltörésére, természetesen a bűnüldözés hatékonyságának növelése érdekében. (Miért másért?)

A 177.235 dolláros megbízást a San Franciscói Obscure Technolgies nyerte el, ami komoly összegnek számít a maroknyi alkalmazottal dolgozó számítástechnikai cégnek. Az apró fejlesztőcég feladata az lesz, hogy a jelenleg minden szövetségi beavatkozástól mentes és kizárólag kikapcsolódásra használt játékkonzolokhoz hozzáférést biztosítson a kormány számára. A DHS szerint viszont a játékkonzolokon keresztül folyó kommunikáció lehallgatása lehet a terrorizmus megfékezésének kulcsa.

A DHS azt reméli a hónap elején odaítélt megbízástól, hogy az Obscure Technologies olyan „hardver és szoftver eszközöket állít majd elő, amelyek segítségével az ügynökségek hozzáférhetnek a játékkonzolokon tárolt adatokhoz.” A kormány legfőbb vágya, hogy a komoly titkosítással ellátott Microsoft Xbox és Nintendo Wii konzolokon található adatokhoz hozzáférjen, és azokat felhasználhassa a bűnüldözésben.

A megbízás létjogosultságának alátámasztására a kormány elmagyarázta, hogy a pedofilok és a terroristák a kizárólag játékkonzolokon rendelkezésre álló kommunikációs módszereket gyakran használják a gyerekek behálózására illetve terrorista összeesküvéseik megtervezésére. A videójáték platformok komoly titkosító programokat használnak a rajtuk folyó, két személy közötti kommunikáció védelmére, de a DHS úgy gondolja, az Obscure Technologies képes lesz feltörni ezeket, hogy létrehozhasson egy módszert, amivel a hivatal ehhez a kommunikációs csatornához is hozzáférhet.

Azt gondolva, hogy a játékkonzolok kizárólag szórakozásra valók, a hatóságok eddig nem foglalkoztak feltörésükkel, pedig egyes szakértők szerint mialatt a képernyőn képzeletbeli kommandósok vagy kémek harcolnak, a háttérben sokszor egy hasonlóan veszélyes alvilág tevékenykedik.

„Beszéltem a Microsoft adatvédelmi illetékeseivel és tudnak róla, hogy ez egy kényes terület. Aki nem ismeri az Xbox-ot azt gondolhatja, hogy ez csupán egy videójáték, pedig rengeteg kommunikáció folyik a konzolokon keresztül,” mondja Parker Higgins, az online adatvédelmi szervezet, az Elektronikus Szabadság Alapítvány (Electronic Freedom Foundation – EFF) szóvivője.

A valóságban sokan használják a konzolokat, a hatóságok kíváncsi fülétől védendő kommunikációra. „Attól, hogy jelen esetben csak egy játékról van szó, az állampolgárok adatait ugyanúgy védeni kell,” mondja Higgins.

„A konzolok tulajdonképpen közönséges számítógépek és sokféle kommunikációra használják őket. Ugyanakkor sok felhasználó azt sem tudja, hogy a konzolon bármilyen adat tárolódik a játékok mentésein kívül. Az Xbox például rendkívül aktív online közösséggel rendelkezik. Előfordulhat, hogy kényes, személyes információk is tárolásra kerülnek a gépen.”

Jelenleg is folyik a vita a kormány online hatalmának kiterjesztéséről, de a játékkonzolok lehallgatásának kérdése felett a legtöbben elsiklottak eddig. Miközben az Obscure Technologies a konzolok titkosításának feltörésén dolgozik, elképzelhető, hogy a következő kiberbiztonsági törvényjavaslat már a játékközösségek kommunikációs csatornáira is kiterjed majd, az érintettek tudta nélkül.

A megbízás odaítélésekor a kormány már tisztában volt azzal, hogy egyesekben aggályok merülhetnek fel a megbízás miatt, így a Nemzetvédelmi Minisztérium úgy döntött, az amerikaiakat megkíméli a kutakodástól a program kutatási fázisában, így az Obscure Technologies kizárólag az Egyesült Államokon kívül eladott konzolok feltörésével kísérletezhet. Tehát, egyeseknek tényleg elmehet a kedve a játéktól, de úgy tűnik ezek egyelőre leginkább az Egyesült Államokon kívüli játékrajongók lesznek.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Az orwelli felügyelőrendszer kialakulása

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 382 megtekintés

Videó: 48 313 743 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922669

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh