Az Apple minden jel szerint kénytelen lesz lecserélni a Lightningot USB-re.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy az EU szükség esetén törvénnyel kényszerítené arra a mobilgyártókat, hogy szabványos, egységes töltőt támogassanak. És most az Európai Parlament valóban megszavazta ezt az intézkedést. Ennek következtében minden gyártónak ugyanolyan töltőt kell majd használnia a jövőben.

A töltők egységesítéséről nem az Európai Bizottság, hanem az Európai Parlament hozta meg a végső döntést, és ezzel már aligha lehet szembemenni. Meglehetősen nagy fölénnyel került elfogadásra az egységes töltőkről szóló javaslat a Parlamentben, információink szerint 582 képviselő szavazott mellette, és mindössze 40 ember volt ellene.

A döntéshozók több szempontból is lényegesnek tartották ezt a lépést. Az egységesített töltőkkel elejét lehet venni a „töltős rémálomnak”, nem kell majd azt figyelni a kábeleknél, hogy megfelelő csatlakozóval legyen ellátva, bármilyen töltőt lehet majd minden eszközzel használni.

És a kényelmesebb fogyasztói élmény mellett az is nagyon fontos, hogy így elvileg valamelyest vissza lehet majd szorítani az éves szinten keletkező elektronikai hulladékot. Napjainkban ugyanis globálisan 50 millió tonnányi elektronikus hulladék keletkezik – és az EU hisz abban, hogy a mostani lépésének egyébként globálisan lesz pozitív hatása, nem csak Európára nézve.

Az EU egyébként egyáltalán nem előjelek nélkül, önkényesen határozott úgy, hogy egységesíteni kell a töltőket, pedig sokan azt gondolják, hogy ez az Apple elleni nyílt támadás. Valójában arról van szó, hogy rengeteg gyártó, köztük az Apple is, elfogadott egy olyan határozatot 2009-ben, ami alapján minden résztvevő önszántából lecserélte volna az addig használt csatlakozót a szabványos Micro-USB-re.

Az Apple azonban nem tartotta magát ehhez, így továbbra is 3 különböző töltő van a piacon – 2009-ben még több mint 30 volt, ezért határozott úgy az EU, hogy ideje rendet tenni. Szóval az Apple annak tudtában nem szabványosította a töltőit eddig, hogy igazából korábban rábólintott arra, hogy ezt meg fogja tenni.

Minden bizonnyal ez a helyzet is hozzájárult ahhoz, hogy az európai döntéshozók mindenféle gondolkodás nélkül elutasították az Apple érveit a Lightning mellett. A cupertinóiak arra hivatkoztak, hogy az egységes töltő árt az innovációnak, és a felhasználóknak, valamint a környezetnek is. Hiszen a megszokott kábelek cseréje mindenkinek fejtörést fog okozni.

Persze amennyiben az Apple korábban a 30 pines csatlakozóját nem a Lightningra-, hanem USB-re cserélte volna, most nem lenne annyira súlyos a helyzet. Akkor a cég arra hivatkozott, hogy a Micro-USB nem elég fejlett. Az EU-ben az iPhone mellé az Apple egy C-típusú USB-Lightning átalakítót is csomagol, ezzel még több szemetet generálva.

Nem az Európai Bizottság döntött ebben az ügyben, de ennek a feladat lesz, hogy pontosan meghatározzák az egységes töltő bevezetésével kapcsolatos információkat. És az Európai Parlament úgy döntött, hogy még idén érvénybe is kell léptetni az új szabályozást. Ezt követően valószínűleg már minden készülékre az EU-ban hivatalosan USB-nek (valószínűleg C-típusúnak) kell majd kerülnie.

Az Apple egyébként már 2018-ban C-típusú USB-vel dobta piacra az akkori iPad Prót, és a MacBook Pro is C-típusú USB-vel van már szerelve több éve. Sokan arra számítottak tavaly, hogy már az iPhone is váltani fog, de nem így lett, maradt a Lighning; ez lehetett ez volt az utolsó csepp a pohárban az EU-nál. Következő körben így már szinte borítékolható az, hogy lépni fog ebben az ügyben az Apple, és egyébként olyan pletykákat is lehet hallani, miszerint a cég teljesen vezeték nélküli töltésre kihegyezett okostelefonban is gondolkodik (ami egyébként elképzelhető, hogy a most formálódó szabályozás miatt szintén nem lenne törvényes).

Forrás: ipon.hu / businessinsider.com / europarl.europa.eu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 362 megtekintés

Videó: 47 967 089 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887459

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh