Az EU új fizetési csatornákat fog létrehozni annak érdekében, hogy az amerikai szankciókat megkerülve megőrizhesse az Iránnal folytatott olaj- és egyéb kereskedelmet – jelentette be Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A síita állam elleni szankciókat Donald Trump májusban állította vissza, miután egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött 2015-ös megállapodást, azaz az atomalkut. Az egyezmény felmondásával az EU nem értett egyet, és már akkor jelezték, hogy az USA kilépése ellenére megpróbálják életben tartani az atomalkut, ez a szándék azonban eddig leginkább pozitív nyilatkozatokat és némi segély folyósítását jelentette.

A mostani lépés azonban az eddigieknél erőteljesebb üzenet az USA számára. Az új fizetési rendszer felállítása egyben hadüzenet az amerikai pénzügyi rendszernek, ami az elmúlt évtizedekben szinte a teljes világkereskedelmet lefedte. 

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EU tagállamai jogi személyeket fognak létrehozni az Iránnal folytatott törvényes pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, ami a vonatkozó uniós törvények alapján lehetővé teszi az európai cégek és egyéb külföldi partnerek számára, hogy továbbra is folytathassák kereskedelmi tevékenységüket Teheránnal” – mondta el Mogherini a zárt ajtós tárgyalásokat követően a sajtó képviselőinek.

A világ az USA ellen

Az EU, Kína és Oroszország közös nyilatkozatban jelentették be, hogy ez az úgynevezett „Különleges Közvetítő Közeg” megnyugtatja és segíteni fogja az Iránnal törvényesen üzletelő gazdasági szereplőket. A közleményben továbbá még az állt, hogy a hat ország képviselőinek kézjegye a 2015-ös egyezményen újra megerősítette annak teljeskörű megvalósítására érzett elkötelezettségüket.

Az iráni olajexport fojtogatására indított második körös amerikai szankciókat novemberre várják. Az Európai Unió azonban megfogadta, hogy kitart az atomalku mellett és olyan jogi hátteret teremt, amivel megvédheti az európai cégeket a további retorziók hatásaitól.

A pénzügyi közvetítő szervezet felállításáról a döntés már megszületett, és azt is tudni lehet, hogy abban nem fognak részt venni sem kereskedelmi bankok, sem jegybankok, ezzel is megelőzve az esetleges amerikai megtorló intézkedéseket.

Forrás: kitekinto.hu / Aljazeera.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 390 megtekintés

Videó: 47 976 278 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888174

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh