Washington semmilyen körülmények között nem indíthat támadást a szomszédos Irán ellen iraki területről - jelentette ki Barhám Száleh iraki elnök a CNN hírtelevíziónak Londonban adott interjújában.

"Ez határozottan nem része az iraki kormány és az Egyesült Államok közötti egyezménynek" - hangoztatta a politikus. Hozzáfűzte, Bagdad nem akarja, hogy Irak felvonulási terület legyen bármiféle ellenséges akcióhoz bármelyik szomszédja ellen, beleértve Iránt is. Majd hangsúlyozta: országának "nincs szüksége még egy háborúra".    

Az interjúban Barhám Száleh megkérdőjelezte a szankciós politika hatékonyságát. Mint fogalmazott, büntető intézkedésekkel nem lehet megváltoztatni egy ország magatartását és politikáját. "Mi, Irakban az 1990-es években szenvedtük meg a szankciós politikát, és ennek pusztító hatásait az iraki társadalom mind a mai napig érzi" - fogalmazott.    

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon lát-e párhuzamot az iraki háború megindítása előtti helyzet és a mostani, Irán körüli feszültség között, az iraki elnök azt válaszolta, hogy Szaddám Husszein "a történelem egyedülálló esete" volt. Mindazonáltal hozzátette: párhuzam annyiban van, hogy "könnyű háborút indítani, de nagyon, nagyon nehéz befejezni".    

Donald Trump amerikai elnök még februárban a CBS televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az Egyesült Államok azért akarja megtartani egyik iraki támaszpontját, mert onnan "kicsit szemmel tarthatja Iránt, mert Irán az igazi probléma a térségben".    

Irak, bár területén amerikai katonai bázisnak ad otthont és az Egyesült Államok szövetségese, szoros kapcsolatokat ápol a szomszédos Iránnal is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 501 megtekintés

Videó: 47 975 179 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888129

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh