Donald Trump amerikai elnök az amerikai csapatok Japánban történő állomásoztatásért fizetett összeg megnégyszerezését kérte Tokiótól – írta a Foreign Policy című amerikai szakfolyóirat meg nem nevezett amerikai védelmi vezetőkre hivatkozva szombaton.

Washington kétmilliárd dollárról nyolcmilliárdra szeretné emelni a Japánban állomásoztatott 54 ezer amerikai katonáért fizetett összeget – írta a Foreign Policy. A jelenleg hatályos szerződés 2021 márciusában jár le.

A kérést John Bolton, Donald Trump akkori nemzetbiztonsági főtanácsadója és Matt Pottinger, a Nemzetbiztonsági Tanács akkori ázsiai igazgatója közölte a térségben júliusban tett látogatásán – írta a lap.

A japán kormány szóvivője kijelentette, hogy pontatlanok a szakfolyóirat állításai, és semmilyen amerikai-japán tárgyalás nem volt egy új megállapodásról. Az amerikai kormányzat illetékesei egyelőre nem kommentálták az értesülést.

Washington az Egyesült Államok számos szövetségesére gyakorol nyomást a védelmi kiadások növelése érdekében.

Trump ahhoz is ragaszkodik, hogy Dél-Korea fizessen többet az amerikai katonai jelenlétért, ahol az elrettentő erő szerepét tölti be Észak-Koreával szemben, és felvetette a csapatok kivonásának lehetőségét a félszigetről – jelentetten szerdán a Reuters brit hírügynökség.

Forrás: vg.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 262 megtekintés

Videó: 47 970 535 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887751

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh