A méhek és más beporzók védelmének szigorúbb szabályozását kérte az Európai Parlament szerdán az Európai Bizottságtól.

A Strasbourgban elfogadott állásfoglalás célzottabb intézkedéseket kér annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a beporzó rovarok számának drasztikus csökkenését.   

Az állásfoglalás arra is felszólítja a bizottságot, hogy vezessen be egy közös európai indikátort a növényvédő szerek csökkentésének mérésére. Az indikátor annak a jelzésére szolgálna, hogy mennyire sikeresek a méhek és más beporzók védelmében hozott nemzeti szintű intézkedések. A parlament azt is indítványozta, hogy a növényvédő szerek használatának csökkentése váljon a közös agrárpolitika kardinális elemévé a jövőben.   

Az állásfoglalás szerint nem elégségesek azok a javaslatok, amelyeket a bizottság fogalmazott meg a méhek védelmében.   

A beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez és számos növényfaj reprodukciójához - olvasható az állásfoglalásban.   

A képviselők ezért teljes körű és megfelelő forrású cselekvési program kidolgozására kérték a bizottságot.   

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unióban a gabonafajták 84 százalékának, a vadvirágfajok 78 százalékának létezése nagy részben az állati beporzástól függ. Az unió éves mezőgazdasági termelési értékéből 15 milliárd euró közvetlenül a beporzó rovarokhoz köthető.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 869 megtekintés

Videó: 48 299 284 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920609

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh