Ezt emelik ki jelentésükben az amerikai törvényhozók, akik a magas költséget is kifogásolják.

A vadonatúj amerikai lopakodó vadász meglehetősen hosszú, elnyújtott fejlesztési ciklusra tekinthet vissza, ennek során a várható komoly előnyök mellett számos negatívumról is olvashattunk, ahogy a terület iránt érdeklődő különböző személyek és szervezetek mind megírták véleményüket. Évekkel ezelőtt már felmerült, hogy a típus megbízhatatlan, ezt követően szoftverproblémák okoztak gondokat, most pedig, a hadrendbe állítást követően, a remélt előnyöket vonják kétségbe.

Az amerikai képviselőház fegyveres erőkre fókuszáló bizottsága a napokban ismertette saját részletes jelentését, amelyről többek között a Bloomberg hírügynökség is beszámolt. Ebben komoly kritikát fogalmaznak meg a lopakodóval kapcsolatban, kiemelve, hogy egyáltalán nem vehetünk mérget a potenciális ellenségek légvédelmi rendszereinek viszonylag egyszerű legyűrésére, emellett pedig a program eddigi és várható költségei is fontos problémát jelentenek, hiszen ezek magas szintje szintén megkérdőjelezi az elért eredményeket. Jól láthatóan óvatosan fogalmaznak, mivel a fenti kritika ellenére nem vetik el a teljes programot (ezzel kapcsolatban nincs is nagyon más lehetőségük), viszont az illetékeseknek várhatóan reagálniuk kell majd a korántsem kedvező, ezúttal fentről jövő visszhangra.

Ami a részleteket illeti, az anyagban megemlítik, hogy a Lockheed Martin által kifejlesztett és legyártott F-35 Lightning II harctéren remélt fölénye egyáltalán nem biztos, mi több, a fő (potenciális) ellenségek légvédelmi rendszerei csaknem egy szinten vannak a típussal, így egy konfliktus esetén előfordulhat, hogy ezen lopakodó vadászokat egymás után leszednék az égről – a fő ellenfeleket ugyan egyetlen egyszer sem említik név szerint, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy az orosz és kínai félről van szó. Ebben az ötödik generációs vadászok, a hiperszonikus fegyverek, valamint a modern radarrendszerek fejlesztése segíti őket, nem véletlen, hogy ezen nagyhatalmak komoly pénzeket ölnek a kapcsolódó projektekbe. Az erre vonatkozó szimulációt évek óta halasztgatják, legutóbb tavaly decemberben döntöttek ugyanígy, emiatt pedig még mindig várnunk kell arra, hogy az F-35 bizonyítsa egyértelmű fölényét – legalábbis a szimulációban.

A másik fontos kritika a program költsége és annak hossza. A 2022-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetésben 400 milliárd dollárt szánnak a típus beszerzésére, ezt a törvényhozók is támogatják, a teljes életciklus alatt (amely a jelenlegi elképzelés szerint akár 2070-ig is kitarthat) azonban összesen 1,5 billió dollár lehet a teljes számla.

Forrás: sg.hu / bloomberg.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 772 724 megtekintés

Videó: 28 867 383 megtekintés

Látogatók

Összesen5231877

Jelenleg az oldalon

29
Online

Interreg CE1013 REFREsh