Az amerikai Igazságügy-minisztérium az árfolyam-rögzítési botrány több főszereplőjét is azonosította, ezen személyek és intézmények ellen pedig még idén vádat készül emelni – tudta meg a The New York Times nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásoktól. A célpontok közt bizonyosan szerepel a brit Barclays, a botrány eddigi főszereplője, a lap információi szerint azonban a törvényhozók legalább tíz nagy nemzetközi bank ellen gyűjtögetik évek óta a terhelő bizonyítékokat. A Libor-botrány olyan komoly gondokat okozott, és olyan széles körben elterjedt illegális praktikákra világított rá, hogy a hatóságok azt remélik, ez lehet a bankvilág megregulázásának kulcsa. „Ennél nagyobb, jelentősebb ügyet nem tudnék elképzelni sem” – fogalmazott az egyik anonim bennfentes.

A bűnvádi eljárások révén végre börtönbe kerülhetnek a csalásban részt vevő bankárok és brókerek – erre pedig az egész világ évek óta vár, egyelőre hiába. A bűnügyi felelősségre vonás mellett természetesen továbbra is folynak a polgári perek, és a szabályozó szervek is vizsgálódnak. A börtön fenyegetése a Times szerint máris olyan hatásosnak bizonyult, hogy az utóbbi hetekben két nagy európai bank is elkezdett komoly erőkkel dolgozni egy megállapodás tető alá hozatalán, mely felmentené őket a bűnügyi felelősség alól. A hatóságok összesen több tíz milliárd dollárnyi kártérítésre számítanak az efféle egyezségekből és büntetésekből. (Ismert, a Barclays egymaga 450 milliót fizetett a Libor-ügyben játszott szerepe miatt.)

A következő lépés a szabályozó rendszerek és ügynökségek felelősségének vizsgálata. Néhány napja nyilvánosságra jutott, hogy a Barclays egyik alkalmazottja már 2008 tavaszán értesítette a szövetségi bankot a gyanús üzelmekről, de figyelmeztetését figyelmen kívül hagyták, az illegális tevékenység még hónapokon át folyhatott. Törvényhozók és hatósági személyek most szigorúbb ellenőrzési szabályok bevezetését fontolgatják.

Forrás: mno.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 848 564 megtekintés

Videó: 49 027 709 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045495

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh