A görög államcsőd megrengetheti az egész világot és könnyen előfordulhat, hogy hatása minden helyi bankfiókban érezhető lesz.

Miközben a görög kormány a szakadék szélén táncol és az európai kormányok azon tanakodnak, milyen mentőcsomag működne legjobban, a görög adósság tulajdonosai néznek szembe a legnagyobb kockázattal. A kérdés azonban, amit a legtöbb befektető feltesz manapság, mint ahogyan tették ezt a Lehman Brothers 2008-as csődjekor is – kinek a tulajdonában van valójában ez az adósság?

„A görög összeomlástól való félelem nemcsak hitelválságot, hanem likviditási válságot okozhat és nemcsak Európában,” mondja Lincoln Ellis, a Linn Csoport ügyvezető igazgatója. „Nagyon könnyen átterjedhet az amerikai bankszektorra is.”

Könyv szerint a görög adósság jelentős része a nagy európai bankok tulajdonában van, így leginkább ők éreznék meg egy esetleges csőd hatását. A csőd valószínűségének növekedésével a Moody’s befektetői szolgálata kilátásba helyezte három francia bankóriás, a BNP Paribas, a Credit Agricole és a Societe Generale leminősítését, mivel ennek a három pénzintézetnek van a legjelentősebb tulajdonrésze a görög adósságban.

A három bank azt nyilatkozta, hogy bármilyen görög csőddel képesek megbirkózni. A mai világban azonban a piacok olyan szoros kapcsolatban vannak egymással, hogy a kockázat mindenkit érint. Ezek a francia bankok például bevételük jelentős részét onnan szerzik, hogy a tíz legnagyobb amerikai pénzpiaci alapnak adósságot adnak el.

Az amerikai bankok kiterjesztették érdekeltségeiket az egész világra, de ezzel a vállalt kockázat is megnőtt, tehát az európai hitelezőkre nehezedő nyomás most már őket is érinti. Ahogyan a 2008-as pánikot viszonylag kis mennyiségű „rossz hitel” váltotta ki, a görög csőd további csődöket vonhat maga után.

Bár a görög csődhöz hasonló összeomlás esélye elég alacsony az Egyesült Államokban, a probléma csak egy a sok közül, ami az amerikai gazdaságot megrengetheti a közeljövőben és egyre nagyobb pesszimizmusra ad okot a befektetők körében. A kiadások csökkentésének kezelése körüli bizonytalanság az egyik oka annak, hogy a vállalatok lassabb ütemben vesznek fel új alkalmazottakat, mint korábban, állítja William Dunkelberg, az amerikai kisvállalatokat képviselő Független Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke.

„A vállalatok szeretnék látni, hogy vannak konkrét elképzelések a költségvetési problémák kezelésére,” mondta. „Vajon az adóterheket fogják megemelni vagy csökkentik a kiadásokat? Esetleg nem tesznek semmit és hagyják, hogy robbanjon a bomba, mint Görögországban, ami azt jelenti, hogy az emberek itt is az utcára mennek és kezdhetem bedeszkázni az ablakaimat.”

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 803 443 megtekintés

Videó: 28 893 392 megtekintés

Látogatók

Összesen5234354

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh