Három republikánus szenátor kedden bejelentette, hogy nem támogatja Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet "felsőbb pozícióba" történő kinevezését, amíg nem tisztázódnak a kormánynak a bengázi terrortámadásra adott válaszaival kapcsolatban felmerült kérdések.

John McCain, Lindsey Graham és Kelly Ayotte azután nyilatkozott így, hogy kedden zárt ajtók mögött találkozott Rice nagykövettel.

Barack Obama elnökségének második ciklusában Susan Rice-t a külügyminiszteri tárca egyik legesélyesebb várományosának tekintik, esetleges kinevezését azonban meg kell erősítenie a szövetségi törvényhozás felsőházának.

Rice öt nappal az Egyesült Államok Bengáziban működő konzulátusa ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás nyomán több tv-állomásnak úgy nyilatkozott, hogy az incidens "spontán" tiltakozásként kezdődött, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes film váltott ki.

Republikánus honatyák szerint az Obama-kormány a választási kampány idején politikai indítékkal hallgatta el, hogy a World Trade Center és a Pentagon elleni terrortámadások 11. évfordulóján terrorcselekményt követtek el a Kelet-Líbiában működő amerikai képviselet ellen. A támadás következtében életét vesztette az Egyesült Államok tripoli nagykövete és három másik amerikai állampolgár.

Utóbb hivatalos forrásokból az derült ki, hogy a Rice nyilatkozatainak alapjául szolgáló titkosszolgálati háttér-összefoglalókból James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) töröltette a terrorizmusra és az al-Kaidára vonatkozó utalásokat.

McCain szenátor a mintegy egyórás találkozó után kijelentette, hogy "jelentős aggodalomra ad okot" több olyan válasz, amelyet az incidenssel kapcsolatban kapott a három szenátor, mint ahogy azok is, amelyeket nem kaptak meg.

"Annyit tudok elmondani, hogy az aggályaim ma súlyosabbak, mint korábban. A közelébe sem kerültünk annak, hogy alapvető kérdésekre választ kapjunk" - nyilatkozott Graham szenátor.

Ayotte szenátor szerint Rice elismerte, hogy televíziós nyilatkozataiban hibásan írta le a Bengáziban történteket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 503 megtekintés

Videó: 48 285 522 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919342

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh