Az orosz külügyminisztérium keddi közleménye szerint szíriai ellenzéki fegyveresek hajtottak végre vegyi fegyveres támadást Aleppó környékén, ennek 16 halálos áldozata és körülbelül 100 sérültje van.

A tárca Damaszkuszból érkezett értesülésekre hivatkozott. Ezek szerint kora reggel történt a támadás, amelynek során a fegyveres ellenzékiek mérgező anyagot tartalmazó lőszereket robbantottak fel.

Az orosz külügyi közlemény szerint a történtek a szíriai válság "kimondottan riasztó és veszélyes fordulatát" jelentik. Moszkva "rendkívüli módon aggasztónak tartja a tényt, hogy tömegpusztító fegyverek kerültek a harcolók kezébe, amely álláspontja szerint még jobban rontja a helyzetet Szíriában", és a szembenállást új síkra tereli.

Jevgenyij Szatanovszkij, a moszkvai Közel-Kelet Intézet elnöke úgy vélte, hogy a vegyi fegyverek nem a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi hatalom jól őrzött raktáraiból kerültek a szíriai ellenzéki harcosok kezébe, és csak idő kérdése a beavatkozás a közel-keleti országban. Az orosz szakértő az ITAR-TASZSZ állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a felkelők provokáció céljából használták a vegyi fegyvereket, és úgy fogalmazott: "a török határon keresztül mindent, amit csak akarnak, át lehet juttatni Szíriába, hogy aztán Aszadot hibáztassák".

"Itt minden érthető: szükség van az intervencióra, mert nem sikerül megdönteni Bassár el-Aszad hatalmát. Csupán azokkal a csapatokkal, amelyeket Törökország, Szaúd-Arábia és Katar pénzel, ez nem megy" - vélekedett Szatanovszkij. Az orosz Közel-Kelet-szakértő emlékeztetett arra, hogy az európai országok és az Egyesült Államok nem egyszer közölték, a vegyi fegyver alkalmazása az a határ, amely után beavatkozás következik. Szerinte most meg kell várni, ki vagy milyen csoportosulás és mikor fogja kidolgozni és végrehajtani ezt a provokációt.

Korábban a SANA szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy az Aleppótól nyugatra fekvő Han al-Aszal település térségében vegyi anyagot tartalmazó rakétával hajtottak végre a Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntésére törő lázadók. Luai al-Makdad, az ASL szóvivője, aki egy isztambuli ellenzéki tanácskozáson vett részt, cáfolta, hogy nekik lennének vegyi fegyvereik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 877 727 megtekintés

Videó: 49 057 063 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053516

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh