A CIA ex-főnöke szerint ez nem is kérdés. Michael Hayden szerint a világ második legnagyobb telekommunikációs cége együttműködik a kínai hírszerzéssel.

A vád nem új. Az Egyesült Államok kongresszusa kizárta a Huaweit az amerikai közbeszerzési pályázatokról épp arra hivatkozva, hogy a kínai cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ugyanez a helyzet különben Ausztráliában is. Tavaly decemberben viszont véget ért egy másfél éves vizsgálat az USA-ban, amely szerint nincs bizonyíték arra, hogy a Huawei a kínai hírszerzés kinyújtott csápja lenne.

A Huaweit 1987-ben alapította meg Zsen Zsengfej/Ren Zhengfei/, aki a hadsereg egyik kutató laboratóriumát vezette ezredesi rangban. Azóta nincs kapcsolata a hadsereggel - állítja a főnök és az egész cégvezetés.

Michael Hayden nyugalmazott tábornok 2009-ig volt a CIA főnöke. Előtte az NSA vezetője volt. Ez az a nemzetbiztonsági ügynökség, melynek Edward Snowden, a mostani nagy botrány kirobbantója is dolgozott. Mire alapozza vádját a tábornok? Szerinte minden nyugati titkosszolgálat bőségesen rendelkezik adatokkal a Huawei kémkedéséről. Miért nem teszik közzé az adatokat? Erre az ex-CIA főnök csak annyit mondott, hogy nemzetbiztonsági okból kénytelen hallgatni.

Megszólalt természetesen a Huawei is. John Suffolk, a cég nemzetközi biztonsági igazgatója szerint mindez nem más " mint a régi nóta, alaptalan vádaskodás és rágalmazás". "Hol a bizonyíték?"- kérdi a kínai világcég embere finoman utalva arra, hogy a CIA ex-főnöke semmivel sem támasztotta alá azt a vádat, hogy a Huawei Kínának kémkedne.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 026 megtekintés

Videó: 48 307 031 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921501

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh