Újrakezdődnek a stratégiai együttműködésről szóló megbeszélések az USA és Pakisztán között.

Két és fél éve jutott mélypontra a pakisztáni-amerikai viszony. 2011 novemberében az amerikaiak tévedésből egy pakisztáni erődítményt bombáztak az afgán határ közelében, 24 pakisztáni katona meghalt. A kapcsolatok már akkor sem voltak felhőtlenek, hiszen ugyanennek az évnek a tavaszán likvidálta egy amerikai kommandó, pakisztáni területen Oszama bin Ladent. Az akció tényleges háttere, a mai napig ismeretlen, de Pakisztánban sokan a szuverenitás megsértésének tekintették. Akárcsak a tálibok elleni, rendszeres amerikai dróncsapásokat.

Ezeket az iszlamabadi kormány hivatalosan elítéli, de sokak szerint ez csupán a látszat, hiszen az amerikai robotrepülők a kormány sok ellenségével is végeznek. Június óta új kormánya van Pakisztánnak, eljött az idő a viszony rendezésére. John Kerry külügyminiszter most Iszlamabadban találkozott Nawaz Sharif kormányfővel és a megbeszélést „konstruktívnak” nevezte. A diplomácia nyelvén a konstruktív azt jelenti, hogy a felek semmiben sem értenek egyet, de tudják, hogy megegyezési kényszerben vannak. Amerika tett egy gesztust: Kerry átadta Sahrifnak Obama elnök meghívását, tehát a pakisztáni kormányfő vörös szőnyeges fogadtatásban részesül majd Washingtonban.

Ahol jól tudják, mekkora befolyása van a pakisztáni titkosszolgálatnak az afganisztáni tálibokra, és ez fontos tényező marad a külföldi csapatok 2014-es kivonulása után is. És ugyan Pakisztánban mindig nő egy politikus népszerűsége, ha Amerika-ellenes retorikát használ, de azt is tudja mindenki Iszlamabadban, hogy az ország nem nélkülözheti a sokmilliárdos amerikai gazdasági támogatást. Tehát a felek párbeszéd-, sőt megegyezéskényszerben vannak.

Lezárul a drónok háborúja Pakisztánban?

Az amerikai külügyminiszter közölte pakisztáni vendéglátóival, hogy hamarosan befejeződhet a drónháború.

John Kerry nagyon rafináltan fogalmazott. Azt mondta, hogy folytatják a dróncsapásokat Amerika ellenségei ellen, de „...már közeli a cél elérése”. Vagyis kilátásba helyzete a pakisztáni területen végrehajtott robotrepülős támadások leállítását. Tette ezt pár órával azután, hogy főnöke, Barack Obama nevében hivatalos látogatásra hívta meg Washingtonba Nawaz Sharif pakisztáni kormányfőt.

Aki hivatalosan mindig is tiltakozott a dróncsapások ellen. Más kérdés, hogy sok pakisztáni titkosszolgálati vezető vélhetően együttműködött a CIA-val a célpontok precíz meghatározásában. A drónok nemcsak Amerika, hanem a pakisztáni kormány ellenfeleivel is végeztek. Pakisztánnak és az Egyesült Államoknak kölcsönösen szüksége van egymásra. A pakisztáni titkosszolgálatnak óriási befolyása az afganisztáni tálibokra, és ez döntő tényező lesz a külföldi erők 2014-es kivonása után is.

A pakisztáni kormány pedig nem mondhat le a sok milliárd dolláros amerikai gazdasági támogatásról. Még akkor sem, ha a pakisztáni közvélemény „vevő” a harcias, Amerika-ellenes retorikára. Megfigyelők szerint Kerry ígérete, a kissé homályos megfogalmazás ellenére is, elmozdulás Obama májusi deklarációjához képest. Akkor az amerikai elnök legitim és hasznos eszköznek nevezte a drónokat, amelyeknek köszönhetően amerikai életeket lehet megmenteni, és sokkal jobban meg lehet kímélni a hadműveleti térségben élő civileket is.

Forrás: asiaport.hu

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Amerikai terrorizmus: Élet drón-halállal Kattintson ide...

Dilettánsok vagy zsenik a pakisztáni titkosszolgálat élén?

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 830 171 megtekintés

Videó: 49 011 243 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7041919

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh