Miért olyan biztosak Washingtonban, hogy Asszad rendszere vetett be harci gázt civilek ellen? Mert az izraeli hírszerzés lehallgatott egy erről szóló damaszkuszi beszélgetést.

8200-as egység- így hívják az izraeli védelmi minisztériumban azt az elektronikus lehallgató rendszert üzemeltető részleget, amely éjjel-nappal figyeli a térség államait. Így sikerült elcsípni egy beszélgetést, amely állítólag egyértelműen bizonyítja: az Asszad kormányzat legfelső köreiből jött a parancs a harci gázok bevetésére. Az izraeli hírszerzés néhány magas rangú vezetője hétfő óta Washington vendége. Ott tárgyalópartnerük Susan Rice, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Mi lesz, ha az izraeli információk hatására Obama elnök a csapásmérés mellett dönt? Egy névtelenül nyilatkozó szíriai tábornok azt nyilatkozta az iráni Fars hírügynökségnek, hogy ebben az esetben Damaszkusz Izraelre mér válaszcsapást. Izrael fegyveres erőinek vezérkari főnöke a sajtóban tudatta mindenkivel: fel vannak készülve, és ők is válaszolnak. Szerdán a Golán fennsíkon izraeli hadgyakorlat kezdődött.

A tervezett amerikai csapás erejétől függ a damaszkuszi reakció- nyilatkozta az izraeli sajtónak egy amerikai katonai szakértő. Szerinte, ha Obama elnök csak figyelmeztetni akarja Damaszkuszt és a rombolókról csak néhány rakétát lőnek ki, a repülőtámadás csak korlátozott lesz, akkor Szíria nem csinál semmit. Közli majd, hogy az amerikaiak nem találták el a célpontokat és minden megy tovább a maga útján. Ha viszont komoly csapás éri a stratégiai erőket Szíriában, akkor válaszcsapás következhet Izrael ellen. Ennek a következményeit egyelőre nem lehet felmérni.

Közben Izraelben sokan gázálarcot szereznek be, hogy felkészüljenek a nehéz időkre. A nagyon vallásos nagy-szakállú zsidók nehéz dilemma előtt állnak: le kell borotváltatniuk a szakállukat, mert különben nem tudják felvenni a gázálarcot.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 721 275 megtekintés

Videó: 48 932 218 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028353

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh