Irán már decemberben felhívta az Egyesült Államok figyelmét arra, hogy Szíriában a fegyveres lázadók vegyi fegyverrel rendelkeznek, és azt az Al Kaida be is vetheti.

Erről nyilatkozott Irán új külügyminisztere. Mohammad Javad Zarif elmondta: Svájc teheráni nagykövetségének küldték el az erről szóló levelet. Svájc képviseli az USA érdekeit Iránban, hiszen Washingtonnak nincs diplomácia kapcsolata Iránnal azóta, hogy forradalmi hevületű iszlamista diákok elfoglalták az Egyesült Államok nagykövetségét Teheránban. Az amerikaiak mind a mai napig nem válaszoltak erre- hangsúlyozta Irán külügyminisztere, aki ismét óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy katonai akciót indítson Szíria ellen.

Az ENSZ szakértői már befejezték vizsgálatukat Szíriában, de a jelentésük csak két-három hét múlva készül el. A készülő jelentés egyértelműen tisztázza majd azt, hogy milyen súlyos következményei voltak a vegyi fegyver bevetésének Damaszkusztól keletre, de arra a kérdésre aligha ad precíz választ, hogy ki adta ki a parancsot a harci gázok alkalmazására? Az USA, Izrael és Franciaország Damaszkuszt vádolja ám Irán szerint az Al Kaida a bűnös abban, hogy vegyi fegyvert vetettek be a polgári lakosság ellen Szíriában.

A francia hírszerzés Asszadot vádolja a vegyi fegyverek bevetésével

Négyoldalas közös jelentést készített az augusztus 21-i szíriai gáztámadásról a francia polgári és katonai hírszerzés. E szerint Asszad hadserege hajtotta végre az akciót a polgári lakosság ellen.

"A cél nem egy városrész elfoglalása volt, mint korábban, hanem a terror"- állapítja meg a jelentés, melyet a Journal du Dimanche ismertet. A jelentés titkos, de az újság értesülése szerint a francia elnök hamarosan feloldja a titkosítást. A francia hírszerzés szerint Szíria a világ legnagyobb vegyifegyver-készletével rendelkezik, melyet az elmúlt harminc év során halmozott fel. Cáfolja a jelentés azt az elterjedt nézetet, mely szerint orosz importról lenne szó, a francia hírszerzés szerint a harci gázok 100%-ig hazai termékek Szíriában. Több mint ezer tonna áll belőle a hadsereg rendelkezésére. A harci gázok bevetésére kizárólag Asszad elnök illetve családtagjai adhatnak utasítást. Valószínűleg az elnök öccse adta ki ezúttal a parancsot a vegyi fegyverek bevetésére Damaszkusztól keletre. Utána a tüzérség nagyszabású támadást intézett a körzet ellen, hogy eltüntesse a nyomokat- írja a francia hírszerzők jelentése.

Hollande francia elnök Európában szinte egyedül támogatna egy katonai intervenciót Szíriával szemben. Elődje, Nicolas Sárközy ugyanígy elsőként érvelt amellett, hogy Líbiában le kell számolni Kadhafival. Obama elnök habozása nehéz helyzetbe hozta a francia államfőt, aki a francia hírszerzés jelentése alapján biztosra veszi: Asszad elnök a felelős azért, hogy vegyi fegyvereket vetettek be augusztus 21-én Szíriában. Az ENSZ szakértői csak két-három hét múlva teszik közzé jelentésüket.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 967 megtekintés

Videó: 47 974 345 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888044

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh