Az ENSZ reformja mellett foglalt állást Kofi Annan, a világszervezet korábbi főtitkára és Jimmy Carter volt amerikai elnök, kiemelve a Közgyűlés jelentőseb szerepét, valamint azt, hogy egyforma tisztelet jár minden tagországnak.

"A világ megváltozott, az ENSZ-nek is vele együtt kell változnia. A Biztonsági Tanácsot (BT) meg kell reformálni" - mondta Annan az Oxfordi Egyetemen csütörtökön, egy olyan fórumon, amelyet korábbi világvezetők egy békéért és az emberi jogokért együtt tevékenykedő csoportja, a The Elders (A vének) szervezett. "Akár van, akár nincs vétójoga egy országnak a Biztonsági Tanácsban, tiszteletben kel tartani a nézeteit" - tette hozzá Kofi Annan.

Jimmy Carter ugyancsak az ENSZ reformja mellett tette le a garast, és azt javasolta, hogy növeljék a Közgyűlés hatáskörét. Szerinte jól tükrözte a testület értékét, amikor a Közgyűlés 2012 novemberében "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte Palesztina státusát.

A 21. századi béketeremtésről, a konfliktusok kezeléséről, a helyes kormányzásról és a nők világpolitikában játszott szerepéről szóló oxfordi fórumon részt vett Mary Robinson, Írország volt elnöke is.

Kofi Annan sürgette a vezetők és a polgárok közötti őszintébb párbeszédet, hozzáfűzve, hogy az átláthatósággal és az elszámoltathatósággal párosuló jó kormányzás elengedhetetlen a méltánytalanság megelőzésében és a viták békés rendezésében.

"A vének" rendszeres kapcsolatban állnak egymással és évente kétszer találkoznak, hogy megvitassák az aktuális ügyeket és megtervezzék a rájuk váró munkát. A csoportot 2007-ben alapította Nelson Mandela polgárjogi harcos, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. Hat éven át Desmond Tutu dél-afrikai érsek vezette, jelenleg pedig Kofi Annan áll az élén.

Forrás: afriport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 879 megtekintés

Videó: 49 080 493 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056868

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh