A korábbi kijelentések és ambíciók ellenére fennáll a veszélye annak, hogy minden idők legjelentősebb gazdasági megállapodása, az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabad-kereskedelmi és befektetési egyezmény meghiúsul - figyelmeztet a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap pénteki számának adott interjúban Karel De Gucht, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja.

A belga politikus úgy véli: ha Berlin vagy Washington nem mutat kellő politikai akaratot, akkor nagyon kevés az esély rá, hogy jövőre le lehessen zárni a tárgyalásokat, anélkül pedig a beinduló amerikai elnökválasztási kampány miatt az egyeztetések határozatlan időre leállhatnak.

Sokan a Kanadával kötendő, már szinte teljesen kész megállapodást tekintik példának a Washingtonnal kötendő megállapodáshoz, ám De Gucht álláspontja az, hogy abban olyan előírások is vannak, amelyekről az amerikaiak biztosan hallani sem akarnak, mint például az energiaimport vagy a közbeszerzések megnyitása.

"Szerintem kicsit aggasztja őket, hogy Kanadával milyen messzire sikerült eljutni" - fogalmaz Karel De Gucht, aki arra is kitér, hogy számtalanszor mondta már: nem összeegyeztethető egy szabad-kereskedelmi egyezménnyel, hogy Washington amerikai termékek vásárlását ösztönzi. "Ez színtiszta protekcionizmus" - húzza alá a kereskedelmi biztos.

Az uniós zsargonban TTIP-nek nevezett egyezményt, amely a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség angol betűszóval, a lehallgatási, hírszerzési botrány is veszélybe sodorta, mert megrendítette a közbizalmat, és emiatt ismét felerősödtek olyan kérdések, amelyek az egyezményt is érintik, mint például, hogy az óceán két oldalán homlokegyenest ellentétes nézetek uralkodnak egészségügyi és biztonsági szabványokkal kapcsolatban.

"Az amerikaiak nem is tudják, ez milyen hatalmas negatív hatásokkal járt. Ez sárba tiporta a megbecsülésüket, és észre sem veszik" - közölte a Financial Timesszal Karel De Gucht.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 293 904 megtekintés

Videó: 45 392 843 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6367082

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh