A víz exportjának csaknem teljes körű tilalmát bevezető alkotmánymódosítást hagyott jóvá kedden a pozsonyi törvényhozás.

A december 1-jétől hatályos módosítás szerint, Szlovákia - néhány kivételtől eltekintve - megtiltja a stratégiai nyersanyagnak számító víz kivitelét az országból. Ez alól egyedül a palackozott ásványvíz képez majd kivételt, illetve a jogszabály ideiglenesen feloldható lesz rendkívüli helyzet idején vagy humanitárius okokból.

Az alaptörvény módosításának tervét idén júliusban jelentette be Robert Fico miniszterelnök, javaslatát a szlovák vízkincs védelmének szükségességével indokolta. A tervezetet augusztus végén fogadta el a kabinet, ám ahhoz, hogy a módosítást a 150 fős parlament is jóváhagyja, a törvényhozásban 83 mandátummal rendelkező kormánypártnak, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) szüksége volt az ellenzék egy részének támogatására is.

Az alkotmány módosításához ugyanis a 150 tagú parlament három ötödös többségére, vagyis legalább 90 plusz egy szavazatra van szükség. A víz exportjának tilalmát kedden 102 szavazattal 5 ellenében emelték be az alkotmány szövegébe, miután a kormánypárt a lépéshez megszerezte az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) összes képviselőjének, valamint több más ellenzéki párt egy-egy képviselőjének támogatását is.

Pavol Paska házelnökkel és Peter Ziga környezetvédelmi miniszterrel közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján Robert Fico az alkotmánymódosítás okairól és aktualitásáról szólva azt mondta: korábban több olyan "visszaélés" jutott tudomásukra, amikor "nagymértékben és ellenőrzés nélkül" vittek ki vizet az országból. Példaként erre egy, a szlovák-lengyel határnál épített csővezetéket hozott fel, amelyen át ásványvizet exportáltak Lengyelországba.

Fico hangsúlyozta: az, hogy ma Szlovákiának elegendő vízkészlete van, nem jelenti azt, hogy ez a jövőben is így lesz. A módosítást és az ahhoz vezető politikai megegyezést a szlovák parlamentarizmus egyik legnagyobb sikerének nevezte.

A mostani már a második olyan eset volt ebben a kormányzási ciklusban, amikor Robert Fico pártja az ellenzéki KDH szavazatainak segítségével hagyott jóvá alkotmánymódosítást. Az előző eset tavasszal történt, akkor a házasság védelméről szóló - s azt egy férfi és egy nő kizárólagos kapcsolatának definiáló - kitétel került be a szlovák alaptörvénybe.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 719 megtekintés

Videó: 48 314 993 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922858

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh