Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat abban a kérdésben, hogy sértettek-e uniós jogot a luxemburgi hatóságok, amikor kedvezményes adózási feltételeket biztosítottak nagy multinacionális vállalatoknak - közölte csütörtökön Brüsszelben Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú újságíró-szervezet által megszerzett dokumentumok alapján számos lap írt arról csütörtökön, hogy 340 multinacionális cég adóminimalizálás céljával titkos adóügyi megállapodást kötött Luxemburggal.

A minap hivatalba lépett új Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker, aki több, mint másfél évtizeden át volt Luxemburg kormányfője.

Szkínász az uniós jog tiszteletben tartásán őrködő Európai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kérdés jellegzetesen versenyjogi jellegű, és arra vonatkozik, hogy a luxemburgi hatóságok eljárása jogszerű állami támogatásnak minősül-e, vagy megengedhetetlen diszkriminációt, illetve versenytorzítást jelent. A szóvivő hangsúlyozta: minden kormány törekszik arra, hogy ösztönzéssel, támogatással vonzó környezetet kínáljon a vállalkozásoknak, és a brüsszeli bizottságnak az a feladata, hogy megállapítsa, ez az uniós előírások határain belül marad-e.

A kérdésben - tette hozzá Szkínász - még az előző bizottság versenyügyi biztosa, a spanyol Joaquin Almunia indított vizsgálatot, és azt hivatali utódja, a dán Margrethe Vestager folytatja.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságon belül kizárólag Vestager biztos illetékes eljárni, és Juncker, a testület elnöke le is szögezte: a maga részéről semmilyen módon nem kíván beleavatkozni a vizsgálatba, amely a jórészt az ő luxemburgi miniszterelnöki hivatali ideje alatt nyújtott adókedvezményekkel kapcsolatos.

Arra a visszatérően feltett újságírói kérdésre, hogy Juncker személyesen kész-e segíteni a vizsgálat lefolytatását - hiszen ő az, aki a legalaposabb tájékoztatást tudná nyújtani az ügyben Vestagernek, európai bizottsági hivatali beosztottjának -, Szkínász rendre azt válaszolta, hogy Vestager kapcsolatban van a luxemburgi kormánnyal, és a felmerülő kérdésekre a nagyhercegség kormányzatának kell választ adnia.

Luxemburgban eközben kormányzati szinten úgy foglaltak állást, hogy az ország által követett eljárás nem ütközik uniós jogba, Luxemburg egyszerűen kedvező adózási feltételeket kínál.

Szkínász a brüsszeli sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy Jean-Claude Juncker hitet tett az adóelkerülés uniós szintű visszaszorítását célzó küzdelem mellett. A szóvivő szerint az ügy politikai vonatkozása ebben ragadható meg, minden más a versenyjogi eljárás szakkérdése. A sajtótájékoztatón azonban többen megkérdőjelezték, hogy az ügy az állami támogatások témakörébe tartozna. Szerintük sokkal inkább az adóelkerülés jelenségéről van szó, és kétségbe vonták, hogy Juncker mindezek fényében hitelesen állhat az adóelkerülés elleni harc élére.

Eközben az Európai Parlament különböző frakciói is tisztázó tájékoztatást követelnek Junckertől.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 268 megtekintés

Videó: 48 325 181 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924061

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh