A Hamász teljes mértékben ellenzi Mahmúd Abbász palesztin elnök tervét a múlt héten elbukott, az izraeli megszállás végét meghatározó határozati javaslat újbóli benyújtására az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) - közölte Számi Abu Zuhri, a szervezet szóvivője hétfőn Gázavárosban.

Abu Zuhri kijelentette, „a Hamász teljes mértékben ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság visszatérjen az ENSZ Biztonsági Tanácsához” - olvasható a Majan nevű palesztin hírügynökség honlapján.

„Egy ilyen lépés olyan politikai ostobaság lenne, amely veszélyes játékot játszik népünk sorsával” - közölte a Hamász képviselője. „Mahmúd Abbásznak és a Palesztin Hatóság vezetőinek teljesen fel kellene hagyniuk ezzel a politikai őrültséggel” - tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy január másodikán a palesztin vezetők Rámalláhban elhatározták, újra benyújtják a határozati javaslatot, amely határidőt szabna a végleges békeegyezmény megszületéséhez és az izraeli megszállás megszüntetéséhez, noha előzőleg december harmincadikán a Jordánia benyújtotta palesztin javaslat nem szerezte meg a BT-ben szükséges többséget, mert kilenc helyett csak nyolc állam támogatásával bírt.

2015. január elsején viszont kicserélődött a tizenöt tagból álló ENSZ BT öt ideiglenes tagországa, és az új tagok – Angola, Malajzia, Új-Zéland, Spanyolország és Venezuela - a palesztinok számára kedvezőbb álláspontot képviselnek elődeiknél. Az Egyesült Államok azonban bejelentette, hogy ha meg is lenne a javaslat elfogadásához szükséges többség, vétójogával élve megakadályozná annak elfogadását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 265 megtekintés

Videó: 48 288 329 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919664

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh