Százezer dollárt kínál a Wikileaks annak, aki átadja neki az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi szerződés szövegét. A megállapodás még a tárgyalóasztalon hever, de nagy a titok körülötte, ami a Wikileaks számára ,,gyanús”.

A szervezet, amely az amerikai katonai és egyéb kényelmetlen titkos dokumentumok nyilvánossá tételével vált sokak számára híressé, mások számára hírhedté világszerte, most az iránt érdeklődik, hogy mi is van valójában ebben a sokat bírált szerződésben. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Megállapodás (TTIP) eddigi precedens nélkül kapcsolja össze a világpiac fejlett szereplőit a nagy cégek érdekeit szem előtt tartva – irják róla.

Eddig már Yanis Varoufakis görög pénzügyminiszter, Vivenne Westwood környezetvédő és divattervező, Glenn Greenwald újságíró és Julian Assange, a Wikileaks alapítója tett le nagyobb összeget erre a célra. Európa szerte százezrek tüntettek áprilisban a szerződés aláírása ellen. "A szerződés részletei jelenleg a tárgyalóasztalon vannak, és az európai, valamint amerikai tárgyalók azon dologznak, hogy a megállapodás minél kedvezőbb legyen a nagyvállalatok számára" – írja a Wikileaks. Hozzáteszik: a közvélemény számára azonban nem teszik nyilvánossá a megállapodás menetét, hogy elkerüljék az idő előtti felháborodást.

Julian Assange szerint a szerződés minden európai ember életét érinti majd, ezért a nagy titkolózás ebben a kérdésben. Hatalmas szabad-kereskedelmi övezetet hoznak létre Hawaiitól Litvániáig, amely 850 milliós piacot alkot. A világ termelésének 60 százalékát érinti a megállapodás.

Forrás: globoport.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 244 megtekintés

Videó: 48 320 492 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923595

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh