Kadhafi elüldözésének elősegítése a legrosszabb dolog volt, amit hivatali ideje alatt elkövetett – mondta elnöki tevékenységét értékelve Barack Obama.

A Fox tévécsatornának nyilatkozva az elmúlt hét év mélypontjairól és kiemelkedő eredményeiről beszélt Barack Obama. Elmondta: nem számoltak a következményekkel, s így – habár a beavatkozás szükséges volt – a legnagyobb hibát vétette hivatali ideje alatt, amikor segédkezett Moammer Kadhafi líbiai diktátor félreállításában.

Az Egyesült Államok és más országok 2011-ben támadást indítottak a Kadhafi-rezsim csapatai ellen, akik brutálisan léptek fel a rendszer ellen fegyvertelenül tiltakozó civilekkel szemben.

Azonban az egykori vezető, Kadhafi meggyilkolása után káosz lett úrrá az országon, és két rivális parlament kezdett formálódni.

Nemcsak az Iszlám Államnak (ISIS) sikerült teret hódítania a térségben, de Líbia vált az Európába igyekvő migránsok egyik legnagyobb várótermévé is.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy az amerikai elnök elismerte a hibát. Márciusban az Atlantic magazinnak azt mondta: habár a líbiai beavatkozás olyan jól sikerült, ahogyan azt előtte remélte, az országban most is teljes a zűrzavar. Obama ugyanakkor nemcsak a saját, hanem Franciaország és Nagy-Britannia felelősségét is hangsúlyozta.

Az amerikai elnök legnagyobb eredményének egyébként azt nevezte, hogy sikerült megmentenie a gazdaságot a hanyatlástól.

Forrás: magyarhirlap.hu / BBC Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 329 132 megtekintés

Videó: 34 533 375 megtekintés

Látogatók

Összesen5640308

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh