A kölcsönös bizalom szükségességét hangoztatta, és a nézeteltérések "megfelelő módon" történő rendezését sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben a kínai-amerikai Stratégiai és Gazdasági Párbeszéd éves egyeztető tárgyalásainak kezdetén.

Hszi utalt a felek közötti "szükségszerű" különbözőségekre és a kényes kérdésekre, amelyeknek a gyökere szerinte történelmi, társadalmi és kulturális. Megjegyezte, hogy egyes problémákat jelenleg nem tart megoldhatónak, ezért egymás helyzetét figyelembe véve konstruktív hozzáállást javasolt.

"Nincs miért félnünk ezektől a különbségektől, a lényeg, hogy kezelésük során tartózkodjunk a konfrontatív magatartástól" - mondta. Egyúttal rendszeres, magas szintű tárgyalásokat, kapcsolattartást szorgalmazott Washington és Peking között.

Az ázsiai és csendes-óceáni térséggel kapcsolatban, ahol a Kínával területi vitában álló szomszédos országok Washington támogatását élvezik, Hszi annak a meggyőződésének adott hangot, hogy e régiónak "az együttműködést szolgáló befogadó nagy platformnak" kellene lennie, ahelyett, hogy egyes országok "befolyásolási küzdőtere".

A tárgyalásokon az amerikai delegációt John Kerry külügyminiszter és Jack Lew pénzügyminiszter vezeti, míg kínai partnereik Jang Csie-cse államtanácsos, a külügyek legmagasabb szintű irányítója és Vang Jang miniszterelnök-helyettes.

Kiszivárgott értesülések szerint Jang és Kerry tárgyalásain fontos szerepet kap a Dél-kínai-tengeren tapasztalható feszültség, amelyért - csakúgy, mint a térség militarizálásáért - mindkét fél a másikat okolja.

Peking szeretné, ha az Egyesült Államok távol tartaná magát a vitáktól, miközben Washington egyrészt szövetségesi elkötelezettségére hivatkozva, másrészt a fontos kereskedelmi útvonalon a szabad hajózhatóság védelmét hangoztatva erről hallani sem akar, s jelentős katonai erőket csoportosít a térségbe.

Kína a területi szuverenitását érintő vitákat az érintettekkel kétoldalú tárgyalásokon akarja rendezni, míg Washington és szövetségesei szerint tartania kellene magát a Fülöp-szigetek által a Nemzetközi Választott-bírósághoz beadott keresetével kapcsolatos jövőbeni döntéshez. Kína ezt határozottan elutasítja, mondván, hogy nemzetközi egyezményben rögzített joga nem részt venni effajta eljárásban, és annak eredményét nem is tartja magára nézve kötelezőnek.

John Kerry a tárgyalások hétfői ünnepélyes megindításakor elhangzott beszédében már úgy fogalmazott, hogy kormánya álláspontja szerint a dél-kínai-tengeri viták kezelésében a nemzetközi normákat kell alapul venni, és az egyoldalú lépésektől tartózkodni kell.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 586 014 megtekintés

Videó: 48 773 769 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6998523

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh