Jogi eljárás indult a Mossack Fonseca egyik informatikus munkatársa ellen – közölte az ügyészség szóvivője Genfben. A panamai ügyvédi iroda genfi képviselete azzal gyanúsítja egyik munkatársát, hogy ő szivárogtatott ki sok dokumentumot a sajtónak az offshore-ügyekkel kapcsolatban.

A svájci sajtó szerint egyáltalán nem biztos, hogy ő az a bizonyos John Doe, aki a dokumentumok nagyrészét eljuttatta a sajtónak.

A panamai ügyvédi iroda feljelentése alapján a svájci rendőrség lefoglalta a genfi részleg néhány számítógépét, és őrizetbe vett egy informatikust. Munkaadója szerint a szóban forgó informatikus visszaélt a bizalommal és olyan adatbázisokat töltött le, melyekhez nem volt jogos hozzáférése. Később a megszerzett adatokat átadta a sajtónak és ezzel megsértette az ügyfelek és a panamai ügyvédi iroda jogait.

A Süddeutsche Zeitung és a Guardian irányításával sok újság gazdasági szakértője vizsgálta át a Panama iratok néven elhíresült dokumentumokat. A 11,5 millió dokumentumból kiderült az, amit a szakértők már réges régen tudtak: a gazdag emberek és a nagy cégek adóparadicsomokban helyezik el a pénzüket, hogy ne kelljen magas adókat fizetniük a saját országukban.

A botrányba belebukott Izland miniszterelnöke és egy spanyol miniszter. Cameron brit kormányfőnek is magyarázkodnia kellett, mert családtagjai belekeveredtek a dologba. A Panama iratok kapcsán a szakértők rámutattak: egyáltalán nem kell ma már Panamáig szaladni azért, hogy valaki offshore céget alapítson. Európában ma is Svájc és Luxemburg a legkedveltebb célpont az offshore-alapítás szempontjából.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 542 megtekintés

Videó: 48 311 888 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922278

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh