A hír, hogy az amerikai hadsereg több ezer katonát, rakétaelhárító hajót és a hozzájuk tartozó személyzetet készül Izraelbe küldeni szinte semmilyen figyelmet nem kapott a fővonalas médiától. Eleinte megerősítést is nehéz volt találni az értesülésre. Az eredeti hírt közlő mindkét hírforrás vezető izraeli médiumoktól származik. Az egyik forrás szerint a katonai mozgósításra és az azokkal együtt járó hadgyakorlatra januárban kerül sor, míg a második, több részletet tartalmazó forrás késő tavaszi akcióról beszél. Ma már az RT.com is írt a Megszorító Kihívás 12 (Austere Challenge 12) névre keresztelt hadgyakorlatról.

A Jerusalem Post, Frank Gorenc amerikai altábornagyot, a Németországban állomásozó harmadik amerikai hadosztály parancsnokát idézve, nemcsak hadgyakorlatról, hanem egyenesen bevetésről beszél. Az amerikai tiszt két héttel ezelőtt járt Izraelben, hogy ellenőrizze „a több ezer amerikai katona Izraelbe vezénylésének részleteit.” Az Irán felől érkező legújabb fenyegetettségre reagálva Izrael történelmének legnagyobb rakétavédelmi hadgyakorlatát jelentette be. Most pedig már azt is tudjuk, hogy az amerikai hadsereg és tengerészet egységei érkeznek Izrael különböző területeire, hogy részt vegyenek a gyakorlatban.

A JTA.org szintén megerősítette az izraeli-amerikai rakétaelhárító hadgyakorlat hírét. „A múlt hét során kiszivárgott hírek szerint Martin Dempsey tábornok, amerikai vezérkari főnök Izraelbe látogat januárban. A látogatás valószínűleg egybeesik a történelem legnagyobb közös izraeli-amerikai rakétaelhárító hadgyakorlatával,” írja az izraeli hírportál.

Miközben az amerikai csapatok határozatlan ideig Izraelben lesznek, helyettük izraeli katonák érkeznek a németországi EUCOM bázisra.

A várható iráni rakétatámadásokra felkészülendő az amerikai csapatok a THAAD rakétavédelmi (Terminal High Altitude Area Defense) és az Aegis ballisztikus rakétarendszert is magukkal viszik Izraelbe és csatlakoznak a Patriot, az Arrow és hasonló izraeli védelmi rendszerekhez. A bevetés „végső célja egy közös különítmény létrehozása egy kiterjedtebb közel-keleti konfliktus esetére.”

Szeptemberben az EUCOM (az amerikai hadsereg európai parancsnoksága) rakétavédelmi rendszert telepített Izraelbe, korábban pedig Szaúdi-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat látták fegyverekkel, hogy megakadályozhassanak egy esetleges iráni támadást. Most viszont már komoly erőkkel rendelkeznek majd Izraelben és Németországban is. Irán szerint a hadgyakorlat csupán álca.

Az RT egy hete jelentette, hogy az Egyesült Államok F-15-ös vadászgépekkel látta el Szaúdi-Arábiát, melyek összértéke közel 30 milliárd dollár, míg az Egyesült Arab Emirátusokkal megállapodást kötött, hogy Dubai olyan bunkerromboló rakétákat kap, amelyek képesek megsemmisíteni Irán földalatti létesítményeit.

Az Irán feletti sikertelen megfigyelő hadjáratot követően, melynek eredménye egy elfogott amerikai robotrepülő volt, a feszültség tovább fokozódott a két nemzet között. A Hormuz-szoros lezárására vonatkozó Iráni fenyegetésre az Egyesült Államok 15 ezer tengerészgyalogos mozgósításával válaszolt.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 803 425 megtekintés

Videó: 28 893 352 megtekintés

Látogatók

Összesen5234353

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh