Barack Obama amerikai államfő lemondta az őt sértegető Fülöp-szigeteki elnökkel tervezett találkozóját a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek laoszi csúcsértekezletén.

Az Obama-Duterte találkozót kedden tartották volna. A szókimondó Rodrigo Duterte azonban Laoszba indulása előtt hétfőn trágár szavakkal illette Obamát, és figyelmeztette, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját.

A Fülöp-szigetek elnökét nemzetközi bírálatok sokasága éri amiatt, hogy júniusi beiktatása óta több ezer ember került őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos tevékenység miatt, valamint 2400 ember vesztette életét. Ezeknek a haláleseteknek csak kevesebb mint a felével tudnak a hatóságok elszámolni. Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja hadjáratát.

Az amerikai elnök korábban azt mondta: tisztában van a kábítószer-kereskedelem elleni harc jelentőségével, de a jogállamiság keretein belül kell annak maradnia.

Miután Obama értesült a filippínó politikus sértő szavairól, elmondása szerint megbízta munkatársait, hogy vizsgálják meg, ilyen körülmények között van-e lehetőség érdemi párbeszédre Duterte elnökkel. "Amikor találkozóm van valakivel, előtte mindig meg akarok győződni róla, hogy ez gyümölcsöző lesz, és sikerül valamire jutnunk."

Duterte már korábban is bizonyította, hogy nem finomkodik a szavakkal: gyalázta már Ferenc pápát vagy éppen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is.

Az amerikai elnök hétfőn a késő esti órákban érkezett a laoszi fővárosba, Vientiánba, ahol az ASEAN országainak háromnapos csúcsértekezletét tartják. A csúcstalálkozó kezdetén - a Fehér Ház szerint - az elnök beszédet mond a vietnami háború idején Laoszban is végrehajtott amerikai bombázásokról, bár arról nem szól a Fehér Ház előrejelzése, hogy Obama esetleg bocsánatot kér-e mindezért.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 343 megtekintés

Videó: 47 970 653 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887760

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh