Hawaii fővárosában, Honoluluban egy szövetségi bíró szerdán este felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök második rendeletét, amely átmenetileg korlátozná a beutazást az Egyesült Államokba egyes országokból.

Derrick Watson szövetségi bíró pár órával azelőtt döntött a felfüggesztésről, hogy a rendelet csütörtökön életbe lépett volna.   

A bíró azt követően tette közzé döntését, hogy két órán keresztül hallgatta a rendelet felfüggesztését kérő hawaii fél érvelését. A keresetet a Honoluluban élő, szír gyökerű, de amerikai családapa, Iszmail Elszik nyújtotta be, mondván, hogy az elnöki rendelet miatt Szíriában élő anyósa nem tudja majd meglátogatni a családot.    

Derrick Watson bíró 43 oldalas indoklásában megkérdőjelezte a kormányzat érvelésének megalapozottságát, és kétségbe vonta, hogy az elnöki rendelet kiadását nemzetbiztonsági aggodalmak indokolják. Egyúttal leszögezte azt is, hogy a rendelet életbe lépése Hawaiinak anyagi károkat okozna, mert turisták és diákok elől is elzárná a beutazás lehetőségét.   

A honolului bíróságról tudósító AP amerikai hírügynökség fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Watson szövetségi bírót még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama nevezte ki.   

A Tennessee államban lévő Nashville városában nagygyűlést tartó Donald Trump azonnal reagált, "a bírói hatalommal elkövetett példátlan visszaélésnek" minősítette a szerinte elhibázott döntést. "Harcolni fogunk a végsőkig (...) Ha kell, a legfelsőbb bíróságig is elmegyünk" - fogalmazott Trump. Ismételten hangsúlyozta: az alkotmány "felhatalmazást ad az elnöknek a bevándorlás felfüggesztésére, ha úgy ítéli meg, hogy a nemzet biztonsága ezt követeli".   

Jeffrey Wall, a kormány jogi képviselője első nyilatkozatában leszögezte: a honolului bíró döntése nem terjed ki az elnöki rendelet egészére, hanem csupán a perkérelmet benyújtó család ügyének rendezésére érvényes.   

Az Egyesült Államok hat másik állama (Washington, Oregon, Kalifornia, Massachusetts, New York és Maryland) szintén azzal próbálkozik, hogy leállíttassa a vitatott elnöki rendeletet. Szerdán délután az északnyugati Washington államban fekvő Seattle-ben, valamint a marylandi Greenbeltben megkezdődött az ügyben a bírósági meghallgatás. Mindkét szövetségi bíróságon a felfüggesztést kérők azzal érvelnek, hogy a második elnöki rendelet is megkülönbözteti a muzulmán vallásúakat, valamint anyagi károkat okoz az adott szövetségi államnak.    

Az elmúlt napokban Trump és befolyásos miniszterei - köztük Rex Tillerson külügyminiszter, Jeff Sessions, az igazságügyi tárca vezetője és John Kelly belbiztonsági miniszter is - az amerikai nemzet biztonsága szempontjából "létfontosságúnak" minősítve vette védelmébe Trump második rendeletét. Az új rendeletből kimaradtak a január végén nyilvánosságra hozott első rendelet legvitatottabb pontjai, és lekerült az átmeneti beutazási tilalomban érintett országok listájáról Irak, amely hosszas tárgyalások után különleges együttműködést ígért az amerikai vízumot kérő irakiak ellenőrzésében. Viszont a kormányzat változatlanul kilencven napra felfüggesztené a beutazást Iránból, Szíriából, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből.

 

Egy marylandi szövetségi bíró is elutasította Trump elnök új beutazási rendeletét

Maryland állam egyik szövetségi bírója is felfüggesztette csütörtökön Donald Trump republikánus párti amerikai elnök második beutazási rendeletét, amely korlátozza hat muzulmán többségű országból az Egyesült Államokba történő beutazást.

A maryladi Greenbeltben alig fél nappal azt követően hozta meg döntését Theodore Chuang szövetségi bíró, hogy Hawaii fővárosában, Honoluluban szerda este egy másik szövetségi bíró is felfüggesztette az elnöki rendeletet.    

Marylandben az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali szervezet bevándorlókat és menekülteket képviselő kisebb csoportokkal közösen nyújtott be keresetet az elnöki rendelet felfüggesztésére. A meghallgatások a greenbelti szövetségi bíróságon még szerdán délután kezdődtek meg. A keresetet benyújtók azzal érveltek, hogy a második elnöki rendelet - az elsőhöz hasonlóan - szintén hátrányosan megkülönbözteti a muzulmánokat, ezért alkotmányellenes.         

Chuang bíró megjegyezte, hogy a második elnöki rendelet az elsőhöz képest tartalmaz ugyan változtatásokat, de - mint fogalmazott - "e változtatások ellenére a nyilvános nyilatkozatok sora továbbra is meggyőző alapot szolgáltat annak megállapításához, hogy a második elnöki rendelet célja a muszlimok beutazásának régóta hangoztatott betiltása". A szövetségi bíró hangsúlyozta azt is: a rendelet egyes részletei szerinte arra utalnak, hogy az új elnöki rendelet elsődleges célja nem a nemzet biztonságának megóvása.       

A marylandi szövetségi bíró nem egyszerűen az elnöki rendelet átmeneti felfüggesztését mondta ki, hanem olyan tiltó végzést hozott, amely nem csupán néhány hétig, hanem addig marad érvényben, amíg bírósági tárgyalás útján nem születik meg a végleges határozat.    

A bírósági döntésről tudósító AP amerikai hírügynökség fontosnak tartotta leszögezni, hogy Theodore Chuang bírót - akárcsak a szerdán elutasító döntést hozó honolului szövetségi bírót - az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama nevezte ki.         

Donald Trump elnök szerda este a Tennessee államban lévő Nashville városában a honolului döntést "a bírói hatalommal való példátlan visszaélésnek" minősítette, és kilátásba helyezte, hogy a kormányzat a legfelsőbb bíróságig is elmegy.      

Az Egyesült Államok öt további tagállama (Washington, Oregon, Kalifornia, Massachusetts és New York) szintén azzal próbálkozik, hogy leállíttassa a vitatott elnöki rendeletet. Szerdán az északnyugati Washington államban fekvő Seattle-ben is megkezdődött az ügyben a bírósági meghallgatás, de a döntést még nem  hozták nyilvánosságra.           

Az elmúlt napokban Trump és befolyásos miniszterei - köztük Rex Tillerson külügyminiszter, Jeff Sessions, az igazságügyi tárca vezetője és John Kelly belbiztonsági miniszter is - az amerikai nemzet biztonsága szempontjából "létfontosságúnak" minősítve vette védelmébe Trump második rendeletét.    

Az új rendeletből kimaradtak a január végén bejelentett első rendelet legvitatottabb pontjai, és lekerült az átmeneti beutazási tilalomban érintett országok listájáról Irak, amely hosszas tárgyalások után különleges együttműködést ígért az amerikai vízumot kérő irakiak ellenőrzése terén. Viszont a kormányzat változatlanul kilencven napra felfüggesztené a beutazást Iránból, Szíriából, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 888 188 megtekintés

Videó: 39 874 275 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5973872

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh