Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) leáll amerikai állampolgárok bizonyos típusú digitális kommunikációjának engedély nélküli megfigyelésével.

Az NSA pénteken bejelentett döntése azon speciális megfigyelési technikák alkalmazásának a beszüntetését jelenti, amelyekkel törvényi felhatalmazás nélkül figyelhettek meg amerikai állampolgárokat. Ezzel a módszerrel olyan üzeneteket figyeltek, amelyeket külföldön élők kaptak vagy küldtek, és amelyekben szó esett külföldi hírszerzői célszemélyekről vagy célpontokról.      

"Az NSA csakis azért nem gyűjti tovább internetes kommunikációk információit, mert azokban egyszerűen szó esik külföldi hírszerzői célpontokról" - olvasható az NSA közleményében. A szervezet bejelentette egyúttal azt is, hogy az eddig gyűjtött információk "nagyon nagy részét" megsemmisíti, hogy "még nagyobb mértékben megvédje az amerikai állampolgárok magánélethez való jogát".
   
A The New York Times című napilap - amely 2013-ban elsőként hozta nyilvánosságra az ilyen jellegű megfigyelési programot - pénteken megjelentetett cikkében már jelezte, hogy ez a döntés várható, délután pedig maga az NSA is nyilvánosságra hozta álláspontját.          

Az NSA bejelentését az első kommentárok a magánélethez való jog szószólóinak nagy győzelmeként értékelik. Ron Wyden, oregoni demokrata párti szenátor közleményben jelezte: törvényjavaslatot terjeszt elő a kongresszusban arról, hogy az ilyen típusú megfigyeléseket a jövőben törvényi úton is tiltsák be.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 328 megtekintés

Videó: 47 973 543 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887986

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh