A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét.

Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.   

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat.   

Hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.   

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.      

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.   

Boris Johnson brit külügyminiszter a katalóniai népszavazásról és a referendumot kísérő erőszakcselekményekről szólva a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán kijelentette, hogy jóllehet a brit kormányt aggasztja az erőszakos hatósági fellépés, London értelmezése szerint azonban a népszavazás nem volt alkotmányos.

 

VI. Fülöp: a katalán kormány szándékosan megsértette a törvényeket

A katalán kormány "ismétlődően, tudatosan és szándékosan" megsértette a törvényeket - jelentette ki VI. Fülöp spanyol király kedd esti, rendkívüli televíziós beszédében, amelyet két nappal azután intézett a nemzethez, hogy Katalóniában az alkotmánybíróság felfüggesztő ítélete ellenére népszavazást rendeztek a függetlenségről.

"Súlyos pillanatokat élünk demokratikus életünkben" - kezdte nyilatkozatát az uralkodó, azzal folytatva, hogy mindannyian tanúi voltak az eseményeknek, amelynek "végső célja, hogy a katalán kormány illegálisan kinyilvánítsa a függetlenséget".   

Mint mondta, a katalán vezetés "döntéseivel szisztematikusan megsértette a törvényesen elfogadott legitim normákat, elfogadhatatlan hűtlenséget" mutatva az állam felé. Hozzátette, hogy az államot épp ők képviselik Katalóniában.   

"Megsértették minden jogállam demokratikus elveit, aláásták a harmóniát és az együttélést saját katalán társadalmukban, eljutva - sajnálatosan - a megosztásukig. Ma, a katalán társadalom megtört és szembenálló" - mondta a spanyol király, aki szerint semmibe vették "a szeretetet és a szolidaritást, amely egyesítette és egyesíteni fogja a spanyolok összességét".   

Hozzátette: elfogadhatatlan magatartásukkal veszélybe sodorhatják Katalónia és egész Spanyolország gazdasági és társadalmi stabilitását.   

VI. Fülöp szerint "világosan és nyomatékosan", teljesen kívül helyezkedtek a törvényen és a demokrácián, megpróbálták megtörni Spanyolország és a nemzet egységét, és minden spanyol jogát, hogy demokratikusan dönthessen az együttélésről.   

Hangsúlyozta: ebben a rendkívül súlyos helyzetben, "az állam legitim hatalmainak" biztosítania kell az alkotmányos rendet, az intézmények normális működését, a jogállamiság érvényességét és az önrendelkezést Katalóniában.   

Az uralkodó Katalónia lakóihoz szólva azt mondta: évtizedek óta élnek egy demokratikus államban, amely alkotmányos utakat kínál ahhoz, hogy bárki kifejezhesse elveit a törvény tisztelete mellett. "Mert mindannyian tudjuk, e tisztelet nélkül nem lehetséges a demokratikus együttélés békében, szabadságban, sem Katalóniában, sem Spanyolország többi részén, és sehol a világon" - jelentette ki.   

Beszélt arról, hogy tisztában van vele: Katalóniában nagy az aggodalom és a bizonytalanság. "Akik így érzik, azoknak üzenem: nincsenek egyedül, és nem is lesznek. Övék a többi spanyol támogatása és szolidaritása, illetve teljes garancia jogállamunk részéről szabadságuk és jogaik védelmében" - hangsúlyozta.   

A spanyol uralkodó kifejtette meggyőződését, hogy úrrá lesznek a nehéz pillanatokon és haladni fognak tovább előre, "mert hiszünk az országunkban, és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk".   

Spanyolország demokratikus elvei erősek és szilárdak, mert "spanyolok millióinak és millióinak vágyain alapulnak, hogy együtt éljenek békében és szabadságban" - mondta, majd beszédét azzal zárta, hogy így építették Spanyolországot az elmúlt évtizedekben, és ezt az utat kell folytatni. Ezen az úton egy jobb Spanyolországban ott lesz Katalónia is.   

A három évvel ezelőtt trónra lépő uralkodó először intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez. Apja, I. János Károly, uralkodásának 38 éve alatt összesen három alkalommal tett ilyet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 311 megtekintés

Videó: 47 971 978 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887874

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh