Washington folytatja a maximális nyomásgyakorlást Észak-Koreára - hangoztatta az amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban, miután lemondta a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozóját.

Donald Trump megismételte, hogy a legutóbbi észak-koreai nyilatkozat miatt döntött a csúcstalálkozó lemondása mellett. Észak-Koreára és az egész világra nézve kedvezőtlen fordulatnak nevezte a csúcstalálkozó elmaradását, és közölte: miután egyeztetett James Mattis védelmi miniszterrel és az Egyesült Államok szövetségeseivel, az amerikai haderő készenlétben van, arra az esetre, ha Észak-Korea vakmerő és felelőtlen cselekedetet követne el. "Minden korábbinál jobban készen állunk arra, hogy szembeszálljunk bármilyen észak-koreai fenyegetéssel" - fogalmazott.   

Trump hozzátette, hogy reméli, Kim Dzsong Un azt teszi majd, ami a legjobb az észak-koreai népnek. Hangsúlyozta: az észak-, és a dél-koreai nép megérdemli, hogy harmóniában éljen egymás mellett, de ez csakis akkor lesz lehetséges, ha megszűnik a nukleáris fenyegetettség.   

Az amerikai elnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy valamikor később mégis sor kerülhet csúcstalálkozóra.   

Trump rövid beszéde után a Pentagon közölte: James Mattis védelmi miniszter "óvatosan optimista" az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokat illetően, és továbbra is támogatja a diplomaták erőfeszítéseit. A Pentagon szóvivője arról tájékoztatott, hogy Mattis megbeszélést folytatott Trump elnökkel, és egyetértettek abban, hogy folytatni kell a maximális nyomásgyakorlást Észak-Koreára. A további lépések Észak-Koreától függenek, miközben az amerikai hadsereg változatlanul gondoskodik arról, hogy erős legyen szövetsége a partnereivel - tette hozzá a szóvivő.    

A Pentagon sajtótájékoztatóján Kenneth McKenzie altábornagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója leszögezte: a csúcstalálkozó lemondása után sem változik a tárca eddigi álláspontja, az amerikai hadsereg készültségének szintjét nem emelték meg.   

Közben a szenátus külügyi bizottságában folytatódó meghallgatásán Mike Pompeo külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Kim Dzsong Un "nem gyönge vezető".    

A kongresszusi politikusok is élénken reagáltak a csúcstalálkozó lemondására. Paul Ryan republikánus házelnök leszögezte: "az észak-koreai rezsim hosszú idő óta okot szolgáltat arra, hogy megkérdőjelezzük a stabilitás melletti elkötelezettségét. Nekünk szövetségeseinkkel együtt továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy békés megoldást találjunk, de ehhez nagyobb komolyságra van szükség a Kim-rezsim részéről".    

Nancy Pelosi demokrata párti frakcióvezető egyértelműen Kim Dzsong Un győzelmének minősítette a történteket, s azt állította, hogy a lehetséges tárgyalásokkal Donald Trump "legitimálta azt a Kim Dzsong Unt, aki meggyilkolta családtagjait és rendőrállamot működtet".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 200 megtekintés

Videó: 48 286 526 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919435

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh