A digitalizálásnak lesznek negatív hatásai, viszont több új munkahelyet hozhat létre, mint amennyi megszűnik miatta.

A Világgazdasági Fórum (WEF) legújabb előrejelzése alapján a robotok már néhány év múlva sokkal több munkát végeznek majd el, mint az emberek. Ennek a változásnak köszönhetően ugyanakkor sokkal több munkahely fog létrejönni, mint amennyi megszűnik. A tanulmány alapján az emberek világszerte a munkák jelenleg 71 százalékát végzik el, míg a gépek a fennmaradó 29 százalékát. 2025-re ez az arány a robotok esetében meghaladja majd az 50 százalékot.

A szervezet munkatársai a prognózis elkészítéséhez 300 globális viszonylatban tevékenykedő társaság vezetőit kérdezték meg. Az ő válaszaikból derült ki, hogy 2022-ig világszerte kereken 75 millió munkahely szűnhet meg a gépek és a digitalizálás miatt, ugyanakkor szintén emiatt 133 millió új állás jöhet létre. A cégvezetők fele számított arra, hogy 2022-ig egyre kevesebb embert fog foglalkoztatni, míg 40 százalékuk nyilatkozta, hogy több szakembert akar munkába állítani.

A jövőben a mostaninál is nagyobb szükség lesz adatelemzőkre, szoftverfejlesztőkre, az online kereskedelem és a közösségi platformok szakértőire, valamint továbbra is fontosak lesznek az ember-ember kapcsolatok miatt a terjesztési munkatársak, a marketingesek és az ügyfélszolgálatosok. Munkahelyek szűnhetnek meg viszont a könyvelési és a személyzeti részlegeknél.

A technikai változások miatt módosulnak a munkavállalókkal szemben támasztott követelmények. A tanulmány szerint a dolgozók több mint felét kellene továbbképezni. Ezzel szemben a vállalatok csak a kulcspozíciókban lévőket és a munkahelyeiket elveszítő személyek 30 százalékát akarják továbbképezni. Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója ezért azt szorgalmazta, hogy a társaságok foglalkozzanak sokkal erősebben ezzel a területtel. Ugyanakkor rámutatott, hogy az érintetteknek magukat is kellene képezniük.

Áprilisban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azt vizsgálta, hogy a tagállamaiban hány foglalkozást lehetne automatizálni, vagyis az alkalmazottakat robotokkal és más rendszerekkel kiváltani. Az eredmény az lett, hogy a munkahelyek 14 százalékát veszélyeztethetik nagy mértékben a gépek és az automatizálás. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a robotoktól és a szoftverektől tartani lehet, de minden alkalmazottat nem fognak kiváltani.

Forrás: sg.hu / weforum.org / futurezone.at