A forradalom emléke előtt tisztelegve öt filmet tesz ingyenesen nézhetővé vasárnapig a Nemzeti Filmintézet online műsortárában, a Filmión.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából csütörtöktől vasárnap estig a történelmi eseményhez kapcsolódó öt alkotást, a Szerelmesfilmet, a Szerencsés Dánielt, a Szamárköhögést, a Napló apámnak, anyámnak című filmeket, valamint az 1958-ban megtörtént eseményt feldolgozó A berni követ című thrillert nézheti meg ingyenesen a közönség az online műsortárban - közölte a filmintézet az MTI-vel.   

A Szabó István rendezte 1970-es Szerelmesfilmben a főszereplő Oláh Jancsi, az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia újhullám keveredik Szabó István különleges mozgóképi világával.   

Sándor Pál Szerencsés Dániel című 1983-as filmje a forradalom apropóján a menni, vagy maradni kérdést feszegeti, míg Gárdos Péter 1986-os Szamárköhögés című filmje a gyerekek szemén keresztül meséli el a forradalmi eseményeket Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit főszereplésével.   

A Napló apámnak, anyámnak Mészáros Márta 1990-ben készült alkotása, amely az 1956-os események sorsfordító heteinek legmegrázóbb történeteiről szól, A berni követ pedig Szász Attila 2014-ben készült munkája, amelyben két 1956-os emigráns fiatal jut be a berni magyar nagykövetségre, és fegyverrel kényszerítik a nagykövetet, hogy adja át a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet. A főbb szerepeket Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás játsszák.

Forrás: MTI