Felderíthetők az internetre csatlakoztatott robotok, amelyeket utána nem is olyan nehéz vezérelni.

Május végén derült ki, hogy a szállodákban és repülőtereken alkalmazott Pepper nevű humanoid robot rendkívül sebezhető, s így az emberek félretájékoztathatók. Most Stefanie Tellex, a Brown Egyetem kutatója és kollégái olyan robotokat kerestek a világhálón, amelyeken a nyílt forráskódú Robot Operating System (ROS) fut. Ez egy nyílt forrású szoftver, a kutatólaborokban lévő robotok általában ezzel dolgoznak. Több mint száz olyan modellt találtak, amelyekhez az interneten keresztül hozzá lehetett férni, ezáltal elméletileg lehetőségük nyílt a gépek távvezérlésére.

Az online bajkeverőknek ezek remek célpontok, hiszen menő dolog egy valódi, mozgó robot felett átvenni az uralmat - a hazai internet megjelenésének korában ilyennek számított kinyitogatni egy másik felhasználó számítógépében lévő CD-tálcát. De a gazdasági hírszerzők számára sem elhanyagolható célpontok, hiszen meg lehet így zavarni kutatásokat, baleseteket lehet okozni laborokban, vagy egyszerűen el lehet lopni a fejlesztések eredményeit.

A Brown Egyetem szakemberei végül a Washington Egyetem egyik gépéhez szereztek hozzáférést, de ehhez a tulajdonosok előzetes engedélyét kérték. Tellex és a kollégái ki tudták olvasni a beépített szenzorok adatait és elérték, hogy a robot magától elinduljon. Tellex megjegyezte, hogy a saját intézményükben is találtak egy sebezhető példányt. Az eset bebizonyította, hogy komoly biztonsági kockázatot jelentenek ezek a rendszerek, ráadásul miután a gépek egyre inkább a hálózatokba lesznek kötve, így egyéb eszközök is elérhetőek általuk. Tellex közölte, hogy miután a robotika rohamléptekben fejlődik és az egész világon terjed, ezért fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy e rendszereket biztonságosan lehessen alkalmazni.

A Robot Operating System nagyon népszerű a startupok körében, de használják a raktári robotoknál, sőt, még az önvezető autóknál is. ROS fut például a Willow Garage által kifejlesztett Personal Robot 2 és az Aldebaran Robotics által megalkotott Nao modelleken, valamint számos más gépen. Brian Gerkey, a szoftver fejlesztéséért felelős alapítvány vezetőjének védekezése szerint a ROS-t szándékosan a lehető legrugalmasabbra, egyszerűen használhatóra tervezték, és kiemelte, hogy nem a robotot, hanem az oda vezető hálózati réteget kell védeni. Mindazonáltal a fejlesztők most a második változaton dolgoznak, amely a jelenleginél biztonságosabb lesz, emellett tervezik a Secure Robot Operating System (SROS) nevű szoftvert is.

Forrás: sg.hu / technologyreview.com