Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és sikeres automatikus dokkolást hajtott végre a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon nevű űrhajója vasárnap – erősítette meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Crew Dragon fedélzetén csak egy Ripley nevű bábu utazott. Az űrkapszula az egyesült államokbeli Cape Canaveralból indult útnak szombaton egy Falcon-9-es hordozórakétán, és mintegy 27 óra alatt érkezett meg céljához.

A Dragon fokozatosan közelítette meg az űrállomást, folyamatosan módosítva sebességét és pályáját. Az ISS-en tartózkodó Anne McClain amerikai és David Saint-Jacques kanadai űrhajós megerősítette a sikeres dokkolást, amely közép-európai idő szerint déli 12 óránál valamivel korábban ment végbe.

A 4,9 méter magas Crew Dragon próbaútján 180 kilogrammnyi utánpótlást és eszközt szállított a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tervek szerint öt napig tartózkodik majd. Ezalatt McClain és Saint-Jacques további teszteket végez el az űrkapszulán és ellenőrzi berendezéseit.

A Dragon pénteken indul vissza a Földre és várhatóan közép-európai idő szerint délután háromnegyed háromkor száll le az Atlanti-óceánon. A szombati indításnál a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontban ott voltak Doug Hurley és Bob Behnken űrhajósok, akik júliusban részt vesznek a Crew Dragon második próbarepülésén. Az első tesztrepüléssel az űrkapszula biztonságosságáról és megbízhatóságáról akarnak meggyőződni.

2011 óta csak az oroszok szállítanak embereket a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között. A SpaceX űrhajói néhányszor megtették az utat 2012 óta, de csak ellátmány volt a fedélzetükön.

Ez az első alkalom, hogy a NASA magánvállalatra bízza űrhajósai szállítását: a 2014-es megállapodás értelmében hat oda-vissza útért 2,6 milliárd dollárt (több mint 722 milliárd forintot) fizet a SpaceX-nek. Az Elon Musk alapította cégen kívül a NASA-val a Boeing is szerződött, a következő hónapokban tesztelheti saját fejlesztésű kapszuláját, a Starlinert.

Forrás: hirado.hu / MTI